Més no és sempre millor, els riscos d'aplicar massa calor al cabell

Dimarts, 13 Octubre 2020 12:20 Escrit per  www.puntronic.com Publicat en Moda i bellesa Vist 486 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Cabell arrissat, llis, gruixut, fi, descolorit, tenyit... Hi ha una gran varietat de cabelleres, i cadascuna d'elles requereix una cura diferent. Unes accepten les altes temperatures, mentre que unes altres es danyen amb facilitat. Però tenim en compte com és el nostre cabell abans d'utilitzar l'assecador? Segons una recent enquesta de l'empresa líder en venda online d'electrodomèstics www.puntronic.com entre els seus clients, la resposta és que no, set de cada deu espanyols (71%) va reconéixer que ni li ho havia plantejat mai i un 62% va respondre que preferia assecar-se el pèl amb l'assecador al màxim per a tardar menys, anara com fóra el seu tipus de cabell. Les dones són, amb diferència, les principals usuàries d'assecadors, planxes i màquines de rullar, un 83% enfront d'un 37% ells. El 30% d'elles va afirmar que utilitza planxes o màquines de rullar diàriament, alguna cosa que pot ser molt perjudicial. A més, només 3 de cada 10 va respondre que utilitzava un protector de la calor abans d'emprar aquestes eines, encara que és un producte imprescindible.

 

Els protectors creen una espècie de barrera anticalor, per la qual cosa és essencial aplicar-los sempre abans d'utilitzar qualsevol aparell de calor. A l'hora d'usar una eina per al pèl, cal considerar quin tipus de cabell tenim i triar les opcions adequades. En cas contrari, podem patir diversos problemes:

 

1. Trencament
Si s'empra massa temperatura o molt sovint, el cabell es deshidrata. Al final, es destrueix la queratina, una proteïna que proporciona resistència i duresa a tomb, per la qual cosa aquest es trenca.

 

2. Pèrdua del color
Podem tenyir el nostre cabell de tots els tons que puguem imaginar, però mantenir la intensitat requereix treball. Per a evitar que el color es perda massa ràpid, un dels consells més fàcils de seguir és aplicar la temperatura correcta en usar assecadors, planxes o màquines de rullar.

 

3. Caiguda
Una temperatura excessiva danya el cuir cabellut i perjudica el reg sanguini que arriba a aqueixa zona. Al final, es desbarata l'arrel del cabell, amb el que aquest es torna més feble i tendeix a caure. Igualment, aquest mal fa que el pèl cresca més fi, i això fa la sensació que tenim menys densitat i quantitat.

 

4. Danys en la cutícula
Igual que es produeixen cremades en la pell, pot haver-les en la cutícula del cabell. Apareixen bambolles d'aire a l'interior del pèl, la qual cosa suposa més encrespament i porositat. És un problema conegut com a «pèl bambolla».

 

Per a saber quanta temperatura podem emprar, cal tindre en compte com és la nostra cabellera. Per això, els experts de Puntronic.com han fet una breu guia per a saber com utilitzar les nostres eines de calor correctament.

 

Com triar la temperatura ideal
1. Cabells fins: són els més sensibles a la calor. Els assecadors, planxes o màquines de rullar no han de superar els 160 °C.

 

2. Cabells tenyits o molt castigats: també els afecta molt la calor. Per això, no s'han de sobrepassar tampoc els 160 °C.

 

3. Cabell normal i sa: en aquest cas, la temperatura ideal és 180 °C.

 

4. Cabell gruixut o rebel: accepta temperatures més altes, entre 180 i 230 °C.

 

Com utilitzar l'assecador
Després d'explicar tots els riscos que pot suposar assecar-nos mal el pèl, és fàcil pensar que l'ideal és deixar que s'asseque l'aire. No obstant això, no usar mai l'assecador pot deixar excés d'humitat en el cuir cabellut que, en casos extrems, pot fer que apareguen fongs.

 

No a la màxima potència
Encara que alguns cabells aguanten millor la calor que uns altres, el màxim dels assecadors (normalment, uns 230 °C) sol ser massa per a qualsevol pel que sempre cal evitar usar l'assecador a la màxima temperatura. Igualment, el millor és moure constantment l'assecador, per a evitar que una mateixa zona reba calor durant massa temps. I, per descomptat, no pot faltar el protector de la calor.

 

Errors que cal evitar en usar la planxa o la màquina de rullar
La calor no és l'única cosa que pot desbaratar la nostra cabellera en utilitzar aquest tipus d'aparells. Hi ha algunes pràctiques que, encara que molt habituals, estan perjudicant-nos quasi sense saber-ho.

 

- No assecar-se el pèl abans. Utilitzar la planxa amb el pèl humit pot danyar la fibra capital. Per això, abans de la planxa, cal fer el pas previ de l'assecador.

 

- Utilitzar-los cada dia. Les cabelleres més rebels solen necessitar una mica d'ajuda de la planxa o de la màquina de rullar, però no ha de ser diàriament. Aplicar temperatures superiors als 150 °C ha de ser una cosa esporàdica per a evitar que el pèl es creme. En qualsevol cas, sempre cal usar un protector de calor.

 

- No netejar-los sovint. Qualsevol objecte que tinguem guardat a casa s'embruta. Si acostem una mica bruta a tomb, aqueixa brutícia es traspassarà a la nostra cabellera. Igual que dediquem uns minuts a netejar els raspalls, cal fer-ho amb planxes i màquines de rullar regularment. Aquestes eines es netegen en fred i desendollades, i n'hi ha prou amb passar-los un drap lleugerament humitejat. Després, s'assequen amb un drap suau.

Modificat el Dimarts, 13 Octubre 2020 12:21