La calor incrementa un 22% el risc de patir un accident en carretera

Dijous, 16 Juliol 2020 10:10 Escrit per  Acierto.com Publicat en Motor-VAL Vist 563 vegades
Valora la notícia
(0 vots)
Imatge d'arxiu Imatge d'arxiu

Durant les últimes setmanes algunes zones d'Espanya s'han vist afectades per un notable increment de les temperatures. Una calor que, tal com apunta Acierto.com, pot acabar afectant la nostra salut i a la nostra vida quotidiana si no prenem les mesures necessàries. Entre altres, les altes temperatures poden generar esgotament, nàusees i deshidratació, incrementar el risc de patir enrampades, etcètera.

 

La calor augmenta la fatiga i redueix els reflexos

Tales són les seues conseqüències que la calor també afecta a la nostra conducció, principalment als nostres reflexos i a la sensació de fatiga. I és que les altes temperatures poden generar cansament i somnolència, i allargar el nostre temps de reacció davant determinats estímuls. Una cosa encara més perillosa en la carretera.

 

Així, conduir amb excés de calor pot incrementar més d'un 20% el risc d'accident. Això sí, aquest està directament relacionat amb la temperatura: com més alta, major és el perill. Perquè ens fem una idea, conduir a 35 graus pot provocar que el conductor deixe de percebre el 20% dels senyals de trànsit i incremente els seus errors més d'un 30%. La nostra visió també empitjora i fins i tot poden aparéixer uns certs efectes o reflexos fruit de l'aire calent.

 

Quant a la resta dels ocupants, el comparador de segurs acierto.com recorda que deixar a un menor dins del vehicle durant 10 minuts (amb una temperatura exterior superior als 25 graus) dispara les probabilitats que patisca un colp de calor. Els més vulnerables són els xiquets menors de 4 anys i els adults de més de 65, així com aquells que pateixen malalties cardiovasculars, respiratòries o demències.

 

Més enllà del conductor: avaries que genera la calor

Més enllà del conductor, la calor també té conseqüències sobre el mateix vehicle. Tal és així que, segons les dades que maneja acierto.com, l'onada de calor va provocar un increment del 16% del nombre d'avaries en carreteres espanyoles. I és que les altes temperatures poden incrementar la deterioració de determinades peces. Entre altres, generen una sèrie de reaccions químiques en les bateries, sobretot en aquelles que tenen més de 4 anys.

 

El motor també es veu afectat: el sistema de refrigeració haurà de fer un esforç major per a aconseguir la temperatura òptima per al seu funcionament. I els maneguets i les rodes tampoc se salven. Aquests primers poden acabar ressecant-se i partint-se. A més, haurem d'adaptar la pressió dels pneumàtics: una roda amb baixa pressió tendeix a sobrecalfar-se i a desgastar-se abans, mentre que l'excés de pressió redueix l'agarre.

 

A tot això cal afegir una altra conseqüència més de la calor: la seua incidència sobre determinades carreteres –afecta les més velles– pot generar trencaments i que es desprenga el formigó, amb el consegüent risc d'accident.

 

Com evitar accidents quan es condueix amb calor

Per fortuna, reduir el risc és possible. Un punt en el qual la revisió del vehicle i l'antiguitat del parc automobilístic cobren especial importància. Així, el comparador d'assegurances recomana passar les revisions estipulades pel fabricant i posar a punt el cotxe abans d'emprendre un viatge llarg (o quan ha estat una llarga temporada parat, com en el cas del confinament). La revisió de l'aire condicionat serà clau per a combatre la calor: els experts recomanen substituir els filtres cada 15.000 quilòmetres.

 

Totes aquestes mesures no sols reduiran el risc de patir una incidència en la carretera, sinó també les possibilitats de requerir l'assistència en viatge de la nostra assegurança de cotxe. Una cosa molt beneficiosa perquè és precisament el nombre de parts un dels factors que les asseguradores tenen en compte per a calcular la prima de l'any següent.

 

Evitar els menjars copiosos i l'alcohol abans d'agafar el cotxe serà un altre imprescindible per a allunyar-nos dels contratemps. Vestir peces lleugeres, usar ulleres de sol antideflagrant, hidratar-se correctament i mantenir la temperatura de l'interior entre 19 i 24 graus és l'ideal. També és convenient no eixir durant les hores de calor, fer parades freqüents si el trajecte és llarg, baixar les finestretes abans d'emprendre la marxa i endollar l'aire condicionat, això sí, sense dirigir-lo directament cap al nostre cos.

 

Per desgràcia, encara són molts els conductors que obvien les revisions obligatòries del seu vehicle i que fins i tot ignoren quan han de passar-les. En concret, quasi el 20% dels conductors no sap quan li toca la revisió i fins a 1 de cada 3 admet no passar les estipulades pel fabricant. Una cosa encara més preocupant si tenim en compte que les imprudències es troben darrere del 80% dels accidents de trànsit, així com l'edat mitjana dels vehicles espanyols, que frega els 13 anys.

Modificat el Dijous, 16 Juliol 2020 10:13