O canviem el model educatiu o serà impossible parlar de convivència pacífica

Dimecres, 29 Gener 2020 11:32 Escrit per  Asociación Mundial de Educadores Infantiles (AMEI-WAECE) Publicat en Psicopedagogia Vist 325 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Si visitem el pati de qualsevol col·legi en l'hora de joc, podem veure una estampa típica de xiquets i xiquetes cridant, saltant, divertint-se, corrent o jugant, però si observem bé ens adonem que s'estan donant molts conflictes i situacions que disten molt de ser un exemple de convivència pacífica: xiquets que es barallen perquè volen utilitzar el mateix joguet, un altre grup de xiquets que volen jugar al rotlle però no volen agafar de la mà al xiquet que tenen al costat sinó a un altre, els xiquets que volen estar al costat de la professora i es donen espentes per a això, dos xiquets que no volen deixar a uns altres que participe en els seus jocs, un altre grup que discuteix per algun assumpte relacionat amb la pel·lícula de moda, etc. Són escenes normals d'un pati de col·legi normal.

 

Si posem la televisió, veurem acalorats debats en els quals no es respecta el torn de paraula, líders polítics més preocupats pel seu ego que per treballar en equip per a millorar la vida dels ciutadans, informatius en els quals la realitat supera la ficció, pel·lícules amb escenes violentes i trames truculentes, “influencers” els mèrits de les quals són de dubtosa reputació… i això és l'habitual i hem acostumat als xiquets al fet que així siga. Estem mostrant un model de societat basada en la competició i no en la cooperació.

 

Ja ho deia la il·lustre pedagoga italiana María Montessori (1870- 1952) “Tot el món parla de pau, però ningú educa per a la pau. La gent educa per a la competència, i la competència és el principi de qualsevol guerra”.

 

No sols és que persisteixen els conflictes armats, sinó que basta mirar al nostre voltant per a comprovar que vivim en una societat cada dia més violenta i agressiva, on poder viure junts i en pau és cada dia més complicat. Es valora més la competició que la cooperació, la “picardia” enfront de l'esforç o l'egoisme enfront de l'empatia… 

 

Com educar la cooperació des de la primera infància

Cooperar implica treballar junts, prendre part d'alguna cosa amb uns altres per a aconseguir una fi comuna. La cooperació té una doble direcció, una reciprocitat: jo beneficie als altres i ells em beneficien a mi.

 

Des que el xiquet naix ha d'aprendre a viure en societat. Estableix vincles amb les persones del seu entorn perquè els necessita per a subsistir. El xicotet té una tendència innata a la socialització. No obstant això, l'egoisme també forma part de la seua naturalesa humana, li serveix per a cuidar-se i protegir-se a si mateix. Per a arribar a cooperar és necessari adquirir consciència de la mateixa individualitat i de la dels altres, només d'aquesta manera existeix la interrelació: parlar i escoltar, donar i rebre, ajudar i rebre ajuda, etc.

 

La cooperació ha d'estimular-se des dels primers anys, en els quals les conductes insolidàries i egocèntriques són freqüents. A mesura que l'entorn comença a modelar la personalitat en desenvolupament del xiquet i aquest realitza accions a favor dels altres, l'egocentrisme inicial va donant pas a la conducta cooperadora.

 

Per a formar les premisses que serviran de base a l'aprenentatge d'aquest valor, és necessari promoure la realització de múltiples activitats en les quals siga necessari coordinar accions per a fer un treball conjunt: prestar ajuda a uns altres per a aconseguir una fi comuna, sentir alegria col·lectiva per l'assoliment d'un resultat, apreciar l'ajuda en moments difícils, defensar als companys i ajudar-los quan es troben en dificultats, etc.

 

Consells per a educar la cooperació des de la infància:

•Exigir al xiquet un grau de cooperació adequat a la seua maduresa. Els pares necessiten conéixer al seu fill, confiar en el seu potencial i oferir-li suport i estimulació en comptes de sermons i càstigs.

 

•El nivell de cooperació que li demanen no pot ser major al qual els pares s'exigeixen a si mateixos.

 

•És important que senta la comprensió dels pares sobre les seues limitacions i el seu egoisme, però això no implica renunciar a demanar la seua voluntat de cooperació.

 

•Els pares i els adults del seu entorn es converteixen en models i el xiquet tendeix a imitar el que els veu fer. Si els adults cooperen amb els altres, el xiquet tendirà a copiar aquestes conductes i més tard les desenvoluparà per pròpia iniciativa. S'ensenya a cooperar sempre amb les accions i, de tant en tant, amb les paraules.

 

•La millor manera d'educar la cooperació del xiquet és cooperar amb ell. El xicotet té diferents maneres de demanar la cooperació, amb paraules, amb gestos, amb silencis, amb la seua presència, etc., convida als pares a jugar, a treballar junts, etc.

 

•No es fomenta la cooperació en exercir una autoritat arbitrària, sinó aplicant l'autoritat objectiva. Imposar-se al xiquet amb superioritat i subordinació fomenta les lluites de poder o la indefensió del xicotet. Els pares poden exercir la seua influència per mitjà de normes de convivència compartides.

 

•Planificar en família, tots junts, les rutines i les responsabilitats compartides i pròpies. Procurar la participació de tots en exposar els problemes, buscar possibles solucions i adquirir compromisos compartits.

 

•Fer veure al xiquet els errors com a oportunitats per a aprendre: que reconega l'error com a responsabilitat sense fomentar el sentiment de culpa, que es disculpe i resolga el conflicte en col·laboració amb la persona o persones als qui ha ofés.

 

Només així, aprendrem a viure junts i en pau. Aprendre a viure junts i en pau no s'aconsegueix, ni ha aconseguit, per resolució, per promulgar una llei o pintant molts blancs coloms o pronunciant belles paraules, sens dubte carregades d'indubtables bones voluntats i voluntarisme, com la mateixa societat s'encarrega dia a dia de demostrar-ho. Quan comencem a educar per a cooperar i no per a competir, començarem a aprendre a conviure junts en pau.

 

L'educació per a la convivència pacífica ha de tindre lloc en els centres escolars durant tot el curs acadèmic i no sols hui. Per a això, AMEI-WAECE ha desenvolupat el programa “APRENDRE A CONVIURE… EN PAU des de la primera infància: Educant la personalitat del xiquet i la xiqueta i els seus valors” que es compon de 42 unitats didàctiques, cadascuna d'elles busca educar els valors que donen com a resultat la convivència pacífica segons un estudi realitzat per AMEI-WAECE en més de 20 països. Disponible en espanyol, anglés i àrab en http://www.aprenderaconvivirjuntosyenpaz.org/

 

Els valors són: autocontrol, laboriositat, autoestima, ordre, amor a l'esforç i el treball conjunt, creativitat, valentia, flexibilitat, paciència, responsabilitat, honestedat, amor i comprensió, sensibilitat, veracitat, perseverança, curiositat, resiliència o tolerància a la frustració, confiança en si mateix, independència, persistència, amabilitat, confiança mútua, amor filial, cooperació i ajuda mútua, amor i comprensió, amistat, bondat, amor a la naturalesa, respecte a l'alié, generositat, justícia, compassió, col·lectivisme, obediència, llibertat, gratitud, respecte del bé comú, sinceritat, amor al nostre opatriotisme, tolerància, respecte a la diversitat i solidaritat.

 

Ens proposem una habituació contínua en els xiquets que condicione qualsevol actuació en el futur, un traspàs de valors que romanga al llarg del temps, que es prolongue durant tota la vida.

 

L'Associació Mundial d'Educadors Infantils (AMEI-WAECE) és una entitat associativa totalment independent i sense ànim de lucre, la fi bàsica del qual és l'ajuda als mestres dels xiquets més xicotets. Es va constituir a la fi de 1991 com a moviment de renovació pedagògica de l'educació infantil (de 0 a 6 anys). És Company de Primera Infància d'UNESCO, està Associada al DPI/NGO de les Nacions Unides (UN), és membre de la Societat Civil de l'Organització d'Estats Americans (OEA), entre altres. Des dels seus orígens té signat amb el Ministeri d'Educació un conveni per a la formació contínua dels treballadors del sector, així com amb la Conselleria d'Educació de la Comunitat de Madrid (on resideix la seua Seu Central). Més informació en waece.org

 

 

Modificat el Dimecres, 29 Gener 2020 11:45