Confinament i xiquets: el 54% dels accidents infantils ocorren a casa

Dimarts, 05 Mai 2020 11:57 Escrit per  Acierto.com Publicat en Psicopedagogia Vist 415 vegades
Valora la notícia
(0 vots)
Imatge d'arxiu Imatge d'arxiu

Si bé tots hem modificat els nostres hàbits per a adaptar-nos al necessari confinament, existixen grups de població que ho han fet en major mesura. És el cas dels xiquets, la infància dels quals ha quedat interrompuda per aquesta clausura, clau per a protegir la propagació del virus. No obstant això, la quarantena pot implicar altres riscos per als més xicotets: i és que segons les dades que maneja el comparador Acierto.com, més de la meitat dels accidents infantils ocorren a casa.

 

En concret, es tracta del 54%. Les xifres també apunten al fet que és un 30% més probable que un xiquet tinga un contratemps en aquest context que en qualsevol altre, i que 2 de cada 5 es produïxen quan en xicotet no es troba sota la supervisió d'un adult.

 

En termes més amplis, a l'any tenen lloc al voltant de dos milions d'accidents domèstics. Ocorre un cada 24 segons. Els que més ingressos ocasionen als xicotets són les caigudes –des del bressol, el canviador, mobles, escales–. En concret, 2 de cada 5 accidents infantils es produïxen d'aquesta manera. També són freqüents els colps i ensopegades (especialment durant els primers anys, quan comencen a gatejar i a fer els seus primers passos), les intoxicacions, cremades, l'asfíxia i les ennuegades (per aquest ordre).

 

Quina zona de la casa és més perillosa

Quant a les zones de la casa més perilloses, la cuina es postula com la gran protagonista. No podem perdre de vista tampoc el bany, sobretot si tenim en compte que el nombre d'ofegaments infantils a Espanya s'ha duplicat en els últims cinc anys. I encara que són més propensos de les èpoques estivals i de l'exterior, no podem perdre de vista als nostres xicotets en la banyera, en cap moment.

 

D'altra banda, l'edat més freqüent de consulta hospitalària per accident és la que abasta dels dos als tres anys. Encara que són els menors de cinc anys els més perjudicats. Altres factors que influïxen en aquests accidents són l'atzar (50% dels casos), els descuits (19%), la imprudència (17%), i la intervenció d'una segona persona (5%).

 

Per fortuna, comptar amb una assegurança de salut per a xiquets resulta de gran ajuda en aquestes circumstàncies. De fet, són moltes les companyies que cobrixen als menors de 10 anys. Alguns ho inclouen en la pòlissa familiar i unes altres permeten contractar una assegurança de salut específic per a ells –depén de diferents factors, de l'edat del xicotet, etcètera–. A més, la majoria compten amb assessorament telefònic 24 hores, ideal per a eixir de dubtes davant determinats casos.

 

Altres contratemps amb xiquets a casa

Més enllà dels accidents, existixen un altre tipus d'incidents que podrien incrementar-se durant aquests dies. Estem parlant de contratemps que ocasionen dins del domicili fruit dels jocs, una distracció, etcètera. Ací és quan actua la cobertura de responsabilitat civil familiar de les assegurances de llar.

 

Aquesta es responsabilitzarà en cas que el xicotet, per exemple, tire un joguet per la finestra que ocasione un mal, deixe l'aixeta oberta en el bany amb el tap posat, jugue a la pilota i impacte sobre les finestres del veí, etcètera.

 

Recomanacions per a una llar segura amb xiquets

Per fortuna, la majoria poden evitar-se si prenem les mesures adequades. En primer lloc, evitarem deixar-los sols, especialment en el bany o la cuina. Les relliscades en la banyera poden ser tremendament perillosos, així com la combinació d'aparells elèctrics i aigua. En el cas de la cuina es troba sembrada d'utensilis i productes tòxics al seu abast.

 

Limitar amb barreres físiques els accessos a altres zones perilloses, no deixar a la vista objectes xicotets –monedes, piles, caramels i altres–, protegir els endolls i allargadors i usar amb cura les estufes, fogons, i radiadors també serà clau. Acierto.com també assenyala que no podem oblidar guardar les medicines, cosmètics, gels i productes de neteja en llocs alts i inaccessibles.

 

Els experts recomanen gatejar per la casa a la seua mateixa altura per a detectar i eliminar riscos potencials, posar topalls a les portes per a evitar que introduïsquen els seus dits en els angles i es lesionen, i incorporar proteccions embuatades a les cantonades dels mobles.

 

En el cas que ens ocupa i especialment si hem d'eixir de casa per a anar a treballar malgrat la crisi del coronavirus, és recomanable extremar les mesures higièniques. Sobretot en superfícies d'acer inoxidable i plàstic, on més resistència mostra el virus. No obstant això, cal tindre en compte que la principal via de contagi de la Covid-19 és la respiratòria, no les superfícies contaminades.

Modificat el Dimarts, 05 Mai 2020 12:01