La Fe rep un premi de la Societat Americana d'Hematologia per un estudi de càncers de la sang

Dilluns, 03 Desembre 2018 13:51 Escrit per  Publicat en Salut Vist 664 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

La doctora Ana Villalba, resident de 4t any del servei d'Hematologia de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha rebut un dels premis a les millors comunicacions de joves investigadors que concedeix la American Society *f Hematology (ASH).

El treball, que es presenta en el Congrés que la ASH celebra aquesta setmana en Sant Diego, analitza les dades disponibles en el registre del Grup Español de síndromes mielodisplàstiques -un grup de càncers de la sang que evoluciona a leucèmia aguda-, el major registre del món, amb dades de més de 14.000 pacients.

“L'anàlisi d'aquestes dades demostra, per primera vegada, que el percentatge de cèl·lules mare de la medul·la òssia destinades a formar els glòbuls rojos té un gran valor pronòstic, la qual cosa explicaria la importància de l'anèmia que presenten aquests pacients i contribuirà a proporcionar un tractament més eficaç i personalitzat als pacients amb síndromes mielodisplàstiques”, explica la doctora Ana Villalba.

Les Síndromes Mielodisplàstiques (SMD) són un grup de càncers de la sang en el qual les cèl·lules mare de la medul·la òssia perden la capacitat per a madurar a cèl·lules de la sang funcionals. Com a conseqüència, es produeix un augment de cèl·lules inmadures i amb alteracions morfològiques en la medul·la òssia i la sang, i disminueixen les cèl·lules de la sang normals.

En l'actualitat, la incidència d'aquesta malaltia a Espanya és de 4 casos per cada 100.000 habitants i any, sent de 40 casos per 100.000 habitants i any en persones majors de 65 anys.

A causa de l'augment de l'esperança de vida en la nostra població i al desenvolupament de SMD secundaris al tractament d'altres neoplàsies, la incidència d'aquest grup de malalties ha augmentat en l'última dècada, sent probablement la neoplàsia hematològica més freqüent, diagnosticant-se aproximadament 3.000 nous casos cada any al nostre país.

El Grup Español de Síndromes Mielodisplàstiques (GESMD), format per especialistes d'Hematologia i Biologia de gran rellevància internacional en la investigació clínica d'aquests càncers de la sang, que va crear fa 10 anys el doctor Guillermo Sanz, cap del servei d'Hematologia de l'Hospital La Fe al costat d'altres professionals, té com a objectiu fomentar la investigació d'aquest grup de malalties i millorar el diagnòstic i maneig dels pacients amb aquesta malaltia. 

 

Informa Nou Horta. Salud

Modificat el Dilluns, 03 Desembre 2018 14:01