Problemes dermatològics en geriatria

Divendres, 07 Desembre 2018 11:07 Escrit per  Julián Fos Morell* Publicat en Salut Vist 777 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

El pas del temps és implacable i fa que els nostres òrgans perden la seua vitalitat. La pell no és l'excepció i és, tal vegada, on resulta més notori, perquè si a l'envelliment agreguem factors que danyen la seua condició, els problemes es tornen considerables.

Igualment susceptible es torna a trastorns propis de l'edat, afectant-la considerablement i davant la qual cosa cal emprendre mesures preventives.

A continuació descrivim els problemes de pell més freqüents en adults majors:

 

Epiteliomes

Forma més comuna de càncer en la pell, principalment per exposició al Sol. Com afecta el Sol? Els raigs ultraviolats, penetren en l'epidermis i ocasionen a curt termini cremades solars, pell aspra, pigues, porus oberts i arrugues, i a llarg termini els perillosos epiteliomes. Per això, i com a protecció, hem de procurar usar filtres o bloqueador solar, diàriament.

 

Xerosis

Les glàndules sudorípares no realitzen eficientment el seu treball, no es reté l'aigua necessària i la pell es torna resseca, donant motiu a xerosis. Hi ha diversos tipus: 

Dermatitis: Inflamació de la pell. Es caracteritza per enrogiment, butllofes, resequetat, descamació i comezón difícil de controlar.

Èczema: Brot de ronches roges en diverses parts del cos que genera comezón intensa, irritació, úlceres diminutes i descamació. 

Psoriasis: Malaltia crònica (de llarga durada) Requereix tractaments especials. 

Herpes zoster: El virus herpes zoster és causant en la infància de la coneguda varicel·la, però pot allotjar-se en els ganglis (nusos on conclouen els nervis) i romandre per molts anys. Quan existeix debilitament de l'organisme, tornarà a manifestar-se generant una infecció que produeix erupcions cutànies (butllofes) plenes de líquid que són molt doloroses i sensibles, fins i tot al contacte amb la roba.

Finalment, val esmentar que existeixen altres factors que també tenen repercussió en la pell dels nostres ancians. Entre ells, podem esmentar que tabaquisme, alcoholisme, estrès i insomni.

 

Cures de la pell en l'adult

Neteja amb aigua i sabó dues vegades per setmana com a mínim.

Aplicació de cremes hidratants al matí i a la nit (vaselina, olis corporals, pomades…)

Aplicació de cremes hidratants en plecs per a evitar que la pell es macere, és el conegut intertrigo (acumule de bacteris i fongs).

 

*Metge de Savia Alborache.

 

Centre Residencial SAVIA • 15 centres a la província de València · Tel: 900 920 228 · www.saviaresidencias.es

Modificat el Divendres, 07 Desembre 2018 11:15