Les malalties respiratòries copen el 70% de les urgències pediàtriques durant Nadal

Divendres, 28 Desembre 2018 13:28 Escrit per  Publicat en Salut Vist 682 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Encara que semble una època poc propícia per a passar per l'hospital, el nadal són un període àlgid per a les atencions sanitàries d'urgència i és que els canvis de temperatura, les transgressions dietètiques i els esforços físics poden fer que acabem passant alguna que una altra hora en un Servei d'Urgències. Refredats comuns, bronquiolitis, broncoespasmo, bronquitis agudes o faringitis són les principals patologies pediàtriques que ens fan visitar aquest Nadal els Serveis d'Urgències dels centres hospitalaris. Les malalties respiratòries copen el 70% de les urgències pediàtriques durant el període nadalenc segons apunten els especialistes de l'Hospital de Manises. 

“En el cas dels xiquets, les patologies respiratòries dominen clarament en l'època nadalenca. El refredat comú, la bronquiolitis, el broncoespasmo, la bronquitis aguda i la faringitis constituirien el top 5 de les atencions en urgències pediàtriques dels hospitals”, explica la cap de servei de Pediatria de l'Hospital de Manises, Inés Costa.

“Entre totes les patologies podríem destacar la bronquiolitis que és molt freqüent en nounats i habitual durant l'època nadalenca perquè comencen els primers freds en la zona mediterrània. És una malaltia que ocasiona freqüents ingressos hospitalaris en les plantes de pediatria”, explica la doctora Costa. I és que es tracta d'una infecció de les vies respiratòries que pot derivar en dificultat en la respiració, tos o febre i que preocupa molt als pares per l'alteració important de l'estat general dels xiquets.

La majoria d'aquestes malalties pediàtriques es contagien per via respiratòria. Encara que la major part són benignes, cal estar alerta davant certs símptomes d'alarma com a febre molt alta, vòmits o dificultat per a respirar davant els quals s'ha de consultar al pediatre. En cas d'aparèixer és important acudir a un servei d'urgències. 

 

Patologies nadalenques en adults

Infeccions respiratòries, problemes digestius o dolors musculars són els quadres més comuns que s'atenen durant el període nadalenc, expliquen els especialistes de l'Hospital de Manises. Les estadístiques dels últims anys del centre reflecteixen que el 50% de les malalties que s'han tractat en aquestes urgències estan relacionades amb aquestes causes. 

El cap de servei d'Urgència, Juan García Fortunato, explica que en la primera posició del top de les cinc malalties més comunes per als adults per Nadal “estan les infeccions respiratòries, afavorides pel fred i els canvis de temperatura, en les quals destaca la bronquitis aguda, una infecció del tracte respiratori que presenta símptomes com la febre, tos o expectoracions”. 

“En segon lloc d'aqueix rànquing es trobarien els problemes digestius, que escalen llocs en la classificació de malalties més consultades enfront del que seria la tònica habitual en temporada d'hivern”, assenyala el doctor García. Especialment, per Nadal repunten les visites per dolor abdominal, un quadre sindròmic genèric causat per múltiples circumstàncies com a espasmes, gastritis o alteracions de la motilitat intestinal. 

En tercera, quarta i cinquena posició es trobarien malalties molt prevalents en les consultes d'urgències en qualsevol època de l'any com són les cervicalgias, les lumbàlgies i els còlics renals. “Es tracta de patologies comunes en qualsevol època. En el cas per exemple del còlic renal és una malaltia freqüent que es presenta en persones joves i adults deguda a xicotets càlculs que es formen en el renyó i vies excretores, que produeixen un dolor molt intens i que requereix un tractament immediat” matisa el director cap del servei d'Urgències. 

“En el nostre cas hem posat en marxa un dispositiu especial per a nadal, perquè puja el nombre d'atencions. El nostre objectiu és donar el mateix servei que donem durant tot l'any i per això hem incorporat reforços en pediatria i una tercera Unitat d'Atenció Ràpida en el cas dels adults per a donar una atenció àgil per part del personal mèdic”, explica l'especialista de l'Hospital de Manises. 

Es tracta d'una unitat que resol el problema sense generar esperes excessives per al pacient menys complex, i té un altre valor afegit, ja que permet la petició de proves des del primer minut per part del facultatiu, per la qual cosa quan el pacient és vist pel metge assignat, ja s'hauran avançat les proves complementàries. Aquesta unitat estarà activa de forma excepcional fins a mitjan gener. 

 

Informa Nou Horta. Salud

Modificat el Divendres, 28 Desembre 2018 13:32