Impacte de l'estimulació a través de la música

Divendres, 08 Febrer 2019 11:25 Escrit per  Savia Residencias Publicat en Salut Vist 635 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

La música ha sigut considerada llenguatge universal al llarg de la història i utilitzada per tots els pobles com a llenguatge simbòlic per a comunicar-se i expressar-se. Per això, no és casualitat, que en l'actualitat siga utilitzada com a teràpia d'estimulació en diversitat d'àmbits, ja que el seu poder d'influència en les emocions, permet aplicar-la en un ventall molt ampli d'intervencions psicològiques.

 

Sens dubte, la música, com a recurs terapèutic forma part dels programes d'intervenció de la tercera edat. I especialment s'ha demostrat la seua utilitat en el camp de les demències, ja que s'han aconseguit efectes positius a nivell físic, cognitiu i psicològic per als pacients que pateixen malalties neurodegeneratives. 

 

Aquesta tècnica és innovadora, ja que per les seues característiques no verbals pot ser usada en totes les fases del tractament de les persones amb demència -encara que hi haja una gran deterioració cognitiva-, pel fet que les respostes davant la música es mantenen fins als estadis més avançats de la malaltia, per la gran connectivitat que té amb les emocions; i és que la memòria emocional és l'última que desapareix en aquest tipus de pacients.

 

Una de les importants qualitats de la música és la seua flexibilitat. La música pot ser usada de manera activa, fomentant la participació directa dels pacients, per exemple, tocant instruments o cantant. O passiva, utilitzant tècniques receptives, que requereixen, menor participació, com seria escoltar-la. També pot ser utilitzada de manera grupal, potenciant la seua funció socialitzadora. O individual, explorant la pròpia creativitat i expressió personal.

 

Però, en quins aspectes pot afavorir la música als pacients amb malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer?

 

La musicoteràpia és capaç d'influir en els factors implicats en la cognició dels pacients amb Alzheimer, com a mètode de contacte amb la realitat, així com estimulant les capacitats cognitives com l'atenció, la memòria o el llenguatge. Això és pel fet que la informació presentada en format de cançó facilita la retenció i record de la informació.

 

Al mateix temps, la utilització de recursos musicals afavoreix a estabilitzar les seues emocions, que en algunes fases de la malaltia es caracteritzen per ser molt làbils, reduint les alteracions conductuals que apareixen més sovint en aquest tipus de pacients, l'ansietat i l'agitació principalment. Però també, la depressió, la por, els deliris i les al·lucinacions, i que arriben a produir frustració al pacient i als seus familiars.

 

De la mateixa manera, en aplicar la intervenció grupal es potencia la interacció entre els seus participants, fomentant la comunicació i habilitats socials. A més, la utilització de la música permet incloure dins de la intervenció a familiars, cuidadors o voluntaris, organitzant activitats intergeneracionals que augmenten la socialització i la comunicació efectiva amb el seu entorn més directe.

 

Així mateix, és normal que, si des d'aquesta disciplina es poden veure resultats positius en els pacients amb Alzheimer en aspectes cognitius, emocionals i socials, també puguen veure's desenvolupats aspectes psicològics com l'aprenentatge, que puga incrementar l'autoestima i l'autoconcepte i en definitiva afavorisca la seua autonomia personal.

 

A pesar que queda camí encara per recórrer per a millorar els programes, adaptar-los als nostres residents i a les seues necessitats, podem afirmar que la musicoteràpia és una intervenció que ha arribat per a quedar-se i potser, establir-se com una alternativa eficaç a determinats tractaments farmacològics actuals que no han demostrat fins al moment que puguen abordar l'Alzheimer des d'una perspectiva global.

 

 

Psicòloga Savia

Sant Antoni de Benagéber

Modificat el Divendres, 08 Febrer 2019 11:28