Infecció urinària en la tercera edat

Divendres, 05 abril 2019 11:34 Escrit per  Neyda Álvarez Publicat en Salut Vist 547 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

La infecció del tracte urinari (ITU) és un procés inflamatori que apareix per la multiplicació de microorganismes en aqueixa zona. Pot classificar-se en dos tipus, tenint en compte la seua localització anatòmica, és a dir, si es produeix en les vies baixes (uretritis, cistitis i prostatitis) o en les altes (pielonefritis aguda). Pot produir-se de forma conjunta o separada.

 

A més, hi ha diverses categories segons l'edat i gènere del pacient. Entre persones majors, la bacteriuria asintomàtica és la més comuna i consisteix en la presència de bacteris en l'orina. El sistema immunitari dels ancians està més feble i poden patir altres patologies que els fan més propensos a una ITU, com la demència (Alzheimer), Parkinson i lesions del sistema nerviós central (bufeta neurogénica), hiperplàsia prostàtica, incontinència urinària i fecal, diabetis mellitus, i hi ha altres factors de risc com sonda vesical, uropatia, antibioterapia prèvia o hospitalització recent.

 

 

Símptomes i diagnòstic de la Infecció Urinària:

Els símptomes d'una infecció urinària són fàcils de detectar per part del propi malalt: canvis de color i olor en l'orina, dolor o coïssor en orinar (disuria), anar al bany amb major freqüència però en escassa quantitat, tenir la sensació de voler orinar després d'acabar de fer-ho. En les persones majors poden aparèixer altres signes externs en la seua conducta habitual que ajuden a diagnosticar una infecció urinària: intranquil·litat, irritabilitat, decaïment, confusió, desorientació, cansament en fer tasques quotidianes, etc.

 

Pot arribar a produir febre, hipotensió, nàusees o vòmits i taquicàrdies.

 

El diagnòstic d'infecció pot confirmar-se realitzant un cultiu o una anàlisi d'orina. També pot fer-se una anàlisi de sang per a detectar la pielonefritis aguda.

 

 

Tractament de la Infecció Urinària:

El tractament sol consistir en la presa d'antibiòtics i se subministraren únicament durant el temps necessari (segons prescripció mèdica). És recomanable realitzar un urinocultiu tant abans com després del tractament, passades 1 o 2 setmanes, per a confirmar que la infecció ha remès.

 

 

Com evitar la Infecció Urinària?

Per a evitar la infecció urinària, es deurà:

 

Beure aigua sovint.

 

Evitar la retenció d'orina.

 

Mantenir un nivell d'activitat física constant.

 

Bona higiene.

 

Una adequada alimentació.

 

 

Neyda Álvarez.

Médico de Savia Silla

Modificat el Divendres, 05 abril 2019 11:37