Les donacions de sang salven 80 vides al dia

Divendres, 14 Juny 2019 10:30 Escrit per  Publicat en Salut Vist 417 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

 

Aquest divendres se celebra el Dia Mundial del Donant de Sang, una cita d'enorme importància que tracta fomentar i de visibilitzar la donació voluntària de sang. I és que les dades indiquen que només els dos milions de donants espanyols acaben salvant la vida de fins a 80 persones tots els dies. 

 

Una xifra que no passa desapercebuda i que el comparador d'assegurances de salut Acierto.com ha pres com a punt de partida per a analitzar la situació en la qual es troben les donacions, així com els requisits i dubtes que poden sorgir al voltant d'aquesta qüestió.

 

Quanta sang es consume

Perquè ens fem una idea del volum de sang que necessita un hospital, el consum mitjà -depèn de la grandària de l'hospital- dels centres espanyols és de 80 bosses de sang al dia. Aquesta es destina, per aquest ordre i principalment, a tractaments oncològics (quasi la meitat), intervencions quirúrgiques, tractaments crònics, anèmies i parts -en aquests tres últims en menor mesura respecte de les anteriors-.

 

A més i malgrat la cirurgia intel·ligent -que redueix aquestes necessitats-, el consum de sang s'ha incrementat durant els últims anys, una demanda imparable que obliga a tenir les reserves plenes i que es troba directament relacionada amb l'augment dels tractaments per càncer i dels trasplantaments. Les més demandades són la 0+ i l'A+, que té el 70% de la població.

 

Per fortuna, a Espanya l'índex de donacions és alt, i som els sisens del món en matèria de donació altruista. Segons les dades, la sang d'aquests donants salva fins a a 80 persones al dia. Ací és important comentar que no solament és important la captació del donant, sinó la seua fidelització, és a dir, que repetisca a llarg termini. El perfil més habitual a Espanya és el d'home jove entre 31 i 40 anys. 

 

Requisits del donant

Per a convertir-se en donant han de complir-se una sèrie de requisits. Entre altres, tenir més de 18 anys i menys de 65, pesar més de 50 quilos, no haver estat en contacte amb persones amb malalties, que hagen passat més de 3 mesos des de la presa d'antibiòtics i que no hàgem donat en les últimes 8 setmanes. 

 

Tampoc és possible fer-ho més de tres vegades a l'any en el cas de les dones, ni més de quatre en el dels homes. Les embarassades també hauran d'esperar sis mesos després del part. No haver tingut infeccions recents ni haver viscut o viatjat al països de risc són altres exclusions de tipus temporal.

 

Com es dóna sang

Per a donar existeixen punts mòbils i també podem acudir al nostre centre. Només necessitarem entre 10 i 20 minutos per a fer-ho. Durant aquest temps ens extrauran uns 450 mil·lilitres de sang. És important, #això sí, que en fer-ho no acudim en ajudes ni després de consumir alcohol. De fet, ens ho preguntaran. 

 

Haurem de portar el DNI i emplenar un qüestionari amb preguntes generals de salut i dades de filiació. Així mateix, se'ns prendrà la tensió i es comprovarà el nivell d'hemoglobina. La sang, en qualsevol cas, s'analitzarà a posteriori: grup sanguini, serologia de SIDA, Sífilis, Hepatitis B i C, i recompte de cèl·lules sanguínies.

 

Després de finalitzar l'extracció és important reposar, reposar líquids i evitar el consum de tabac i alcohol. Tampoc és convenient conduir vehicles pesants, fer exercici intens ni exposar-se a altes temperatures.

 

Gaudir de bona salut, la clau d'un donant perfecte

Vistes les característiques, és obvi que el quid de la qüestió radica a trobar-se sa. Un punt en el qual inclouen una infinitat de factors, des de l'alimentació, fins als hàbits esportius de la persona, les hores de somni, l'estrès, els seus antecedents familiars i un llarg etcètera. I si bé aquestes última qüestió (la genètica) no podem controlar-la, sí que podem fer alguna cosa respecte a les primeres. 

 

Sobre aquest tema una assegurança de salut pot resultar de gran ajuda, ja que ens brinda accés a diferents especialistes -experts en nutrició, medicina de l'esport, endocrins, psicòlegs- que ens ajudaran en les qüestions comentades sense necessitat d'esperar les llargues llistes d'espera pròpies d'algunes especialitats de la Seguretat Social. 

 

 

Un altre punt positiu, a més, és que moltes asseguradores premien als seus clients per cuidar-se, és a dir, compten amb sistemes de recompenses per a compensar (amb descomptes en les primes, principalment) a aquells que es mantenen més actius. Per a monitorar-ho i entre altres, empren wearables de mesurament esportiu -com a rellotges i polseres quantificadores-; una manera molt estimulant de motivar als assegurats.

 

 

Informa Nou Horta. Salut 

Modificat el Divendres, 14 Juny 2019 10:35