Estudiants de Medicina del CEU presenten dues investigacions sobre trastorns mentals i consum de drogues

Divendres, 28 Juny 2019 12:12 Escrit per  María Luisa Sanjuanbenito Ruiz de Alda Publicat en Salut Vist 442 vegades
Valora la notícia
(0 vots)
El estudiante Iván Echeverria, autor de la investigación sobre cocaína y depresión junto al profesor Haro, en el III Congreso Mundial de Patología Dual. El estudiante Iván Echeverria, autor de la investigación sobre cocaína y depresión junto al profesor Haro, en el III Congreso Mundial de Patología Dual.

Els estudiants del Grau en Medicina de la Universitat CEU Cardenal Herrera en Castelló Iván Echeverria i Carlos Galera-Román, i l'estudiant de l'Escola Internacional de Doctorat del CEU (CEINDO), Alejandro Fuertes-Saiz, han presentat dues investigacions en l'III Congrés Mundial de Patologia Dual, celebrat del 19 al 22 de juny a Madrid. Tots dos estudis s'han realitzat sota la direcció del professor de Salut Mental del Grau en Medicina del CEU a Castelló, Gonzalo Haro Cortés, investigador principal del Grup TXP i director del programa de Patologia Dual Greu del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló.

 

El doctorand, i resident de psiquiatria del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló, Alejandro Fuertes-Saiz ha presentat en aquest Congrés Mundial, una ponència sobre els estereotips cap a les persones que pateixen addicció i esquizofrènia, que tendeixen a associar-les amb conductes delictives i d'ús de la violència. L'estudi ha tractat de confirmar si aquest estereotip és cert, analitzant un total de 74 casos de persones consumidores de cocaïna, per ser la substància addictiva de major consum a Europa. D'elles, el 38% patia esquizofrènia i el 27,8% trastorn antisocial de la personalitat com a patologies duals associades.

 

Segons destaca el professor del CEU, Gonzalo Haro, “aquest últim grup, el dels consumidors de cocaïna amb trastorn antisocial de la personalitat, ha resultat ser el que comptava amb un major nombre de persones que havien estat a la presó per conductes delictives. Per tant, els nostres estereotips cap als consumidors de cocaïna amb esquizofrènia no es confirmen, la qual cosa demostra que discriminem i estigmatitzem a aquestes persones com a delinqüents de forma injustificada”.

 

Cocaïna i depressió

Per part seua, els estudiants de Medicina del CEU de Castelló Iván Echeverria i Carlos Galera-Román, també sota la direcció del professor Haro, han realitzat un estudi sobre la relació entre el consum de cocaïna i la depressió, analitzant la influència de factors socioeconòmics, com tenir parella o un treball estables.

 

Tots dos estudiants han estudiat aquestes circumstàncies en 94 persones consumidores de cocaïna, que segueixen tractament a l'Hospital Provincial de Castelló. D'elles, el 84% pateix també trastorn depressiu. El professor del CEU en Castelló Gonzalo Haro, director de la investigació, assenyala que “en el cas dels consumidors de cocaïna amb depressió, la falta de parella estable i el treball de baixa qualificació eren més freqüents que en els consumidors sense depressió, per la qual cosa els factors socioeconòmics tenen influència en l'origen del trastorn depressiu d'aquests pacients i no solament el consum de cocaïna, al qual s'associa per defecte”.

 

 

Informa Nou Horta. Salud

Modificat el Divendres, 28 Juny 2019 12:17