Especialistes de Manises adverteixen que els símptomes del “colp de calor” poden passar desapercebuts

Dilluns, 29 Juliol 2019 11:49 Escrit per  Publicat en Salut Vist 418 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Les temperatures altes d'aquestes dates, l'exposició directa al sol o l'excessiva humitat són condicionants propicis perquè els centres de salut reben a moltes persones afligides d'insolacions, deshidratació o colps de calor. Aquests últims, alerten els especialistes del Departament de Salut de Manises, presenten una simptomatologia que, a vegades, pot confondre's amb patologies lleus. En la seua fase inicial, els símptomes més habituals són el mal de cap, marejos, fatiga o somnolència.

 

“Aquests símptomes són comuns i poden generar confusió, per això és important estar alerta i vigilant per a controlar l'evolució i consultar, en cas que siga necessari a un especialista”, assenyala Lara González, metgessa de família del centre de salut de Manises. Així, els experts assenyalen que també és freqüent el dolor abdominal, sudoració important, pell seca o enrampades. També pot elevar-se la temperatura corporal (en 10-15 minuts pot pujar fins als 41°), convulsions o alteració de la consciència. “En aquests casos, és fonamental actuar a temps i acudir a l'Hospital, ja que el colp de calor és una situació greu en la qual es produeixen fallades en diferents òrgans”, apunta la doctora González.

 

En la seua gran majoria les persones més vulnerables de patir-ho són xiquets menors de cinc anys i persones majors de 65, així com dones gestants i malalts crònics. “El colp de calor pot ser especialment perillós en les persones majors i fràgils, en els xiquets, especialment fins als quatre anys, i en els dependents perquè els mecanismes de compensació no són iguals que els d'una persona que no té cap malaltia”, assenyala Lara González. Alguns medicaments poden interferir en els mecanismes de regulació del cos, per això, els metges han d'advertir als pacients dels riscos d'aquests medicaments com poden ser antihistamínics, diürètics, betabloqueants o alguns estimulants. 

 

 

Prevenir i actuar

“El més important d'un colp de calor és tractar de prevenir-lo, però en el cas que succeïsca cal refredar a l'afectat intentat baixar la temperatura corporal amb aigua freda o gel mentre s'espera l'arribada dels serveis mèdics. Si la persona està conscient es pot oferir beure aigua”, explica la doctora González.

 

Des del Servei d'Urgències de l'Hospital de Manises s'aconsella “beure molta aigua i líquids sense alcohol ni cafeïna, sobretot per als col·lectius vulnerables, menjar abundants fruites i evitar menjars molt pesats i copioses. Si ha de realitzar-se activitats a l'aire lliure, és convenient usar roba lleugera de cotó de color clar, evitar activitats físicament extenuants, usar protecció solar i barret o capell per a protegir el cap, i romandre en llocs frescos i ventilats. També és recomanable prendre dutxes amb aigua temperada perquè no hi haja molt contrast de la temperatura”.

 

 

Informa Nou Horta. Salut

Modificat el Dilluns, 29 Juliol 2019 11:52