Polifarmàcia en la Tercera Edat

Dimarts, 06 Agost 2019 11:39 Escrit per  Centros Savia Publicat en Salut Vist 433 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Probablement tots nosaltres en algun moment, ja és en una conversa o bé en els mitjans de comunicació, hem escoltat o ben usat la paraula polimedicació; associant-li de forma general una connotació negativa.  

 

Però, en què consisteix la polimedicación/polifarmacia? Com es defineix? És necessària en alguns casos?  

 

La polimedicació és l'administració de 5 o més medicaments de forma simultània durant almenys un període de sis mesos.  

 

Actualment la població major de 60 anys és el grup d'edat amb major creixement en el món. Segons xifres publicades en l'ONU, el seu creixement anual és del 1,14%, representant un 21% de la població a Europa, que s'incrementarà fins a representar el 32% de la població mundial l'any 2050.  

 

Com a conseqüència de l'augment de l'esperança de vida, hi ha hagut una major incidència de malalties cròniques, un augment dels factors de risc cardiovascular (diabetis, hipertensió, hipercolesterolemia, obesitat, etc.) i malalties degeneratives a nivell físic i psíquic que condueixen a una discapacitat funcional.  

 

Per a controlar la simptomatologia derivada de totes aquestes patologies i garantir el benestar del pacient, sovint es recorre a la polimedicació. De fet, avui dia, segons les dades arreplegades de l'última Enquesta Nacional de Salut, un 88,9% dels majors de 65 anys consumeix de forma habitual algun medicament, arribant al 93,4% en el cas dels majors de 75 anys. La freqüència de polimedicats augmenta en persones institucionalitzades, pacients amb diagnòstic de demència i pacients amb problemes de mobilitat. Els fàrmacs més utilitzats són els antihipertensius –que controlen la pressió arterial-, els ansiolítics –per a reduir els símptomes d'ansietat- , els vasodilatadors –utilitzats especialment en malalties cardíaques-  hipnòtics –per a regular el somni-  i antiinflamatoris. No hem d'oblidar tampoc el fenomen de l'automedicació, factor responsable de la polifarmàcia en fins a un terç dels pacients majors de 75 anys.  

 

Està àmpliament demostrat que la polifarmàcia és un factor de risc en l'increment de les reaccions adverses als medicaments i la morbimortalitat dels pacients a causa de l'augment de les interaccions medicamentoses. Depenent del tipus d'interacció es potencien els efectes de tots dos fàrmacs, un fàrmac interfereix en l'absorció de l'altre, es produeixen reaccions químiques quan s'administren de forma conjunta, etc. Es relaciona amb una major vulnerabilitat i risc de caigudes. 

 

Des de les Residències SABA tenim molt present els problemes que pot comportar la polimedicación. Per aquest motiu analitzem de forma personalitzada la pluripatologia que presenten els nostres residents i la diferenciem de la problemàtica relacionada amb l'edat (dolors ossis, disminució de les capacitats sensorials, pèrdua de memòria i agilitat física i mental, etc.). Encara que a vegades la polimedicación és necessària i inevitable, no podem substituir aquelles cures i afectes que la gent gran necessita per fàrmacs. 

 

Des de SABA treballem de forma coordinada i amb un equip multidisciplinari -fisioterapeutes, infermers/as, psicòlegs/as, treballadors socials, animador/a sociocultural- perquè constatem que la simptomatologia derivada de l'edat no se soluciona a mitjà termini amb tractament farmacològic sinó promocionant hàbits de vida saludables, activitats d'estimulació cognitiva i preservant al màxim l'autonomia del pacient assegurant el seu màxim confort i qualitat de vida.

 

Modificat el Dimarts, 06 Agost 2019 14:11