8 símptomes de salut que no has de passar per alt

Dilluns, 23 Setembre 2019 12:12 Escrit per  Muy Interesante Publicat en Salut Vist 617 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Galeno ja deia en el segle II que el símptoma segueix a la malaltia com l'ombra al cos. Aqueix senyal que ens mana el cor, el pulmó o l'estómac indica que alguna cosa no funciona bé. Un simple mal de cap o uns peus unflats els percebem com a molèsties passatgeres en la majoria dels casos, encara que a vegades també poden ser indicis de greus malalties.

 

No es tracta de convertir-nos en hipocondriacs i col·lapsar les urgències a la primera oportunitat, però tampoc de romandre impassibles i confiats davant els avisos de l'organisme.

 

No obstant això, també es dóna el cas contrari: pacients que no recorren a cap professional, encara que els símptomes siguen més que evidents i requerisquen una opinió especialitzada.

 

Un estudi de l'Institut d'Investigació del Càncer del Regne Unit publicat en 2014 en la revista PLOS ONE assenyalava que més de la meitat dels britànics –el 53% dels 2.000 entrevistats– havia patit algun dels símptomes que podrien indicar la presència d'un càncer, però només al 2% se li va passar pel cap que poguera patir aquesta malaltia, i més d'un terç va ignorar les alarmes i no va sol·licitar el dictamen d'un expert.

 

A continuació indiquem alguns d'aqueixos indicis als quals hauríem d'estar més atents, perquè el diagnòstic a temps d'una malaltia pot ser sinònim de curació.

 

Dolor d'esquena

La Societat Espanyola de Reumatologia (SER) ho ha quantificat: el 80% de la població patirà dolor d'esquena en algun moment de la vida.

Sovint es deu a esforços o a una mala postura, però pot indicar l'existència d'una hèrnia discal. El dolor que produeix en el coll irradia cap al muscle i el braç. És molt típica la sensació de formigueig i entumeciment en aquest últim i a la mà.

 

Disfunció erèctil

Almenys la meitat dels homes de més de quaranta anys han patit en algun moment un problema d'erecció. Només revesteix gravetat si es converteix en una cosa permanent. Pot estar ocasionada per factors psicològics –la por al fracàs sexual–, pel consum de tabac i alcohol, o ser un senyal d'un trastorn cardiovascular, desajustaments hormonals o lesions neurològiques.

 

Ungles blanquinoses

Una proteïna rica en sofre, la queratina, forma les ungles que protegeixen els teixits dels extrems dels dits. Si llueixen rosades i translúcides, podem estar tranquils. Les alteracions en la seua coloració indiquen algun problema dermatològic, i també malalties sistèmiques –que afecten diversos òrgans del cos–, infeccions per fongs, intoxicacions o seqüeles pel consum de determinats fàrmacs.

 

Cabells blancs prematurs

El blanqueament del pèl és el resultat de la descoloració natural vinculada a l'envelliment. Aquest fenomen afecta tant a homes com a dones i apareix en general entre els 35 i els 40 anys. Encara que els joves la cabellera dels quals comence a tenyir-se de cabells blancs abans d'hora haurien d'estar alerta perquè pot ser un símptoma d'anèmia o d'alteracions en la glàndula tiroides. A vegades apunta a una deficiència en la ingesta d'algunes vitamines, bàsicament les de l'anomenat complex B.

 

Tos persistent

El cos recorre a un reflex involuntari molt eficaç, tossir, per a mantenir buidades les vies respiratòries. Però les sacsejades constants que provoca ocasionen a vegades maldecaps, nàusees o incontinència urinària. Els pneumòlegs consideren persistent la tos quan dura més de tres setmanes.

 

Mal de cap

Unes ulleres mal graduades, grans esforços físics o la tensió excessiva dels músculs de la cara provoquen a la llarga mal de cap. Aquest símptoma és també un indici de vista cansada, i una dels senyals d'afeccions tan comunes com la grip, el refredat i l'al·lèrgia. A més, sorgeix per falta de somni i si s'ha consumit molt d'alcohol o altres substàncies tòxiques.

 

Cansament

Tots, en algun moment, ens hem sentit febles o esgotats per falta de somni, un dia de treball intens, algun viatge esgotador, una situació aclaparadora o la pràctica excessiva d'exercici. Però darrere d'un cansament prolongat a vegades s'amaguen greus trastorns, com a anèmia, apnea del somni, malalties cardiovasculars, càncer o síndrome de fatiga crònica.

 

Dolor de mandíbula

L'hàbit involuntari d'estrènyer o grinyolar les dents, conegut com a bruxisme, ocasiona amb freqüència dolor mandibular. Algunes persones ho fan quan se senten estressades, i moltes altres, sense ser conscients d'això, mentre dormen.

Aquest símptoma també pot ser conseqüència d'una osteomielitis, una infecció que viatja a través del torrent sanguini i afecta als ossos i teixits circumdants, en aquest cas, de la mandíbula. 

 

 

Informa Nou Horta. Salud

Modificat el Dilluns, 23 Setembre 2019 12:19