Iaios a casa, què fer per a no avorrir-se

Dijous, 26 Març 2020 11:47 Escrit per  Thyssenkrupp Home Solutions Publicat en Salut Vist 377 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Les persones majors normalment passen molt temps a casa. Això és quasi sempre així, però en els moments actuals la situació es fa més intensa, ja que, encara que vulguen, no poden eixir o només alguns minuts per a fer alguna de les gestions permeses. No obstant això, amb un poc d'imaginació i voluntat, no hi ha raó perquè s'avorrisquen o s'apoltronen. De fet aqueix temps lliure forçat pot servir per a estimular el cervell, moure els músculs i iniciar-se en activitats una miqueta oblidades.

 

La companyia líder en salvatel·les per a la llar www.thyssenkrupp-homesolutions.es suggerix una sèrie d'activitats, algunes molt originals per a mantenir la ment i el cos actius i, de pas, crear-se nous hàbits saludables que estimulen la creativitat:

 

Mantenir certa activitat física
Encara que ara ja no hi ha la excusa de fer una passejada o anar a buscar als néts al col·legi, dins de casa es pot mantenir una activitat física que, encara que siga lleugera, és imprescindible. Els experts aconsellen que els majors de 65 anys practiquen, almenys, 150 minuts setmanals d'activitats físiques moderades, encara que, si es pot, és recomanable més temps i que es realitze prop de la llum natural, al costat d'una finestra, balcó o terrassa, ja que per a majors i joves és necessari afavorir el cortisol, una hormona que incrementa els nivells de sucre en la sang i envia energia als músculs i ajuda a combatre l'estrés. També la llum natural estimula la producció de melanina que evita danys en les capes més profundes de la pell.

 

Conservar la rutina dels dies normals
Encara que es tinga el dia al davant i sense que ningú ens veja ni vegem a ningú, és aconsellable comportar-se com en els dies de més activitat: mantenir els horaris de despertar, neteja personal, vestir-se (res d'estar tot el dia en pijama) i marcar-se una activitat per a cada dia, no deixar temps morts, mantenir el contacte amb la família i els amics encara que siga per telèfon, videoconferència, xat, tauleta o correu electrònic. Als iaios els vindrà molt bé, però als altres també.

 

Estar al dia i aprendre coses noves
Quan s'eixia de casa, a vegades es desdejunava tranquil·lament en una cafeteria mentre es llambregaven els periòdics. A casa també un pot preparar-se un bon desdejuni, disfrutar-lo amb calma i veure les notícies en la tele o en l'ordinador. I per a la resta del dia, aquest element serà fonamental. La major part dels diaris i moltes revistes es pengen en la xarxa de maneres gratuïta. Un pot estar al dia de les últimes tafaneries, el record de la història i moltes coses més. Una forma estupenda d'omplir algunes hores, desenvolupar la ment i... continuar aprenent coses.

 

Fer-se més sociable i descobrir les xarxes
Encara que es pense que això és coses de joves, Internet i les xarxes socials són un fenomen d'aquests temps i són ací per a quedar-se. Una cosa és aprofitar tot el que oferixen i una altra obsessionar-se amb elles i dedicar-los tres o quatre hores diàries... hi ha coses millors a fer amb aquest temps. Però crear-se un compte, comptar algunes de les teues coses, compartir-les amb gent que t'interesse i viceversa i saber coses d'uns altres pot obrir la ment i ocupar una part del nostre temps.

 

Saber més sobre un mateix
I, ja que estem en Internet, no està malament utilitzar les eines que oferix i la capacitat dels cercadors per a esbrinar coses sobre un mateix: els orígens del cognom, la cerca de familiars en remots llocs, els personatges il·lustres o no relacionats amb un. Pot ser una cerca apassionant... i interminable. Perquè, a més, siga útil cal traslladar el descobert a un arxiu i completar, si és possible, amb fotos o documents relacionats.

 

Fer-se un àlbum familiar de fotos
Parlant de fotos, no està malament tractar de recuperar les velles imatges que estan en el traster o perdudes en també vells àlbums guardats i posar-los en ordre. És una manera de recordar els vells temps i reviure'ls. I ja posats, a més d'organitzar-los per anys o per famílies no està malament afegir algun comentari, buscar la data aproximada, nomenar als fotografiats. Els més manetes poden fins i tot escanejar-les les fotos i guardar-les en un CD o una memòria USB. I totes aqueixes fotos que tenim en el mòbil es poden passar a l'ordinador i aprendre com fer àlbums Online que algunes empreses oferixen i que després es poden imprimir i manar a casa.

 

Tornar-se un cuinetes, sense passar-se
Ara que es té més temps i encara que les visites la súper o al mercat es distancien (sempre hi ha la possibilitat de fer comandes per telèfon o per Internet), és el moment d'animar-se a preparar plats originals i donar-los un toc exclusiu. Hi ha moltes receptes en la tele o en Internet, també en les revistes digitals. En tot cas cal buscar menjar sa i variat, evitar els carbohidrats no caure en la temptació dels picoteigs, ara que són tan fàcils a la porta del costat.

 

Descobrir l'artista que portem dins
No cal tractar de ser un Velázquez, tampoc un Picasso, però la pintura dóna moltes satisfaccions, plena un munt d'hores, enganxa i, a més, al final s'aconseguix una obra millor o pitjor, però amb la certesa que la següent sempre serà una mica millor. Si un no s'anima amb l'oli, estan l'aquarel·la, el pastís, la pintura acrílica... o els llapis de colors. Tot és animar-se. I si la pintura sembla excessiva, hi ha mil xicotetes artesanies que, a més, permeten activar el cervell i les mans: macramé, centilló, punt, encaix de bolillos, ninots de plastilina, xicotetes bijuteries, construcció de miniatures... Tot això es pot comprar per Internet!

 

Per descomptat llegir i aprendre
És segurament un tòpic, però la lectura és una de les grans coses en totes les edats. Moltes vegades ens hem emparat en la frase "és que no tinc temps". Bé, això ara ja no val, hi ha temps, molt de temps i molt a llegir. Per descomptat estan les novel·les o els llibres d'història, també els de viatges i aventura, però qui s'anime pot aprendre l'essencial d'un idioma, fer un curs (hi ha centenars gratuïts Online) o animar-se a fer una carrera, mai és tard...

 

I, clar està, el recurs de la tele
Sens dubte és un dels grans mitjans d'entreteniment. Però es pot provar, ara que l'oferta és enorme, a oblidar-se dels programes de sempre i descobrir altres nous. Hi ha sèries apassionants, grans i mitjanes pel·lícules, canals temàtics, tertúlies que no parlen sempre del mateix, emissions en altres idiomes, grans reportatges... Però millor que estar hores assegut sense activitat, Thyssenkrupp Home Solutions recomana utilitzar un aparell estàtic de pedals per a moure les cames fins i tot assegut, alçar pesos amb els braços o amb les cames; treballar amb una cinta elàstica; estrényer una piloteta de goma per a exercitar les mans o fins i tot contraure els abdominals sense contenir la respiració, sinó inhalant lentament pel nas i exhalant per la boca fins a quedar-nos quasi sense aire. En definitiva, combinar l'activitat física i mental és la millor manera de mantenir-se en forma i no trobar a faltar les eixides al carrer... Fins que arribe el moment, que arribarà.

 

 

Modificat el Dijous, 26 Març 2020 11:56