Les quatre fases cap a la 'nova normalitat'

Dimecres, 29 abril 2020 18:27 Escrit per  Diana Gimeno Publicat en Salut Vist 636 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Ahir, dimarts 28 d'abril, el Govern d'Espanya presidit per Pedro Sánchez, va anunciar en directe les diferents fases que es duran a terme des d'aquest mateix moment per a iniciar el procés cap a la desescalada.

 

Des que es va anunciar l'Estat d'Alarma el 14 de març, quatre han sigut les pròrrogues que el govern ha efectuat, sent l'última anunciada el passat 22 d'abril i la qual prorroga l'Estat d'Alarma fins al 10 de maig (de moment). Encara així, han anat incorporant-se noves mesures, com ara l'eixida dels menors de 13 anys al carrer de 9 a 21 h seguint una sèrie de normes, o la recentment anunciada proposta per a aquest cap de setmana on les persones podrem eixir a fer esport o passejar, seguint unes normes també.

 

Però ahir, Pedro Sánchez va anunciar en una compareixença després del consell de ministres un poc més, les quatre fases que compondran aquest procés de desescalada cap a la 'nova normalitat', tal com des del govern s'han volgut referir.

 

En què consistixen aquestes fases? Les expliquem.

 

FASE 0

Es tracta de la fase de preparació, és en la qual actualment ens trobem tot el país i s'instal·larà per complet en el conjunt del territori a partir del dilluns que ve, 4 de maig. Per la seua part, les illes de Formentera (Illes Balears), El Ferro, La Graciosa i La Gomera (les tres a Canàries) podran començar aquest mateix dia la FASE 1 directament.

 

En aquesta fase s'inclouen les eixides dels xiquets i xiquetes, els passejos i les pràctiques esportives individuals a l'aire lliure, així com l'obertura de xicotets locals (incloses les perruqueries) que només podran efectuar els seus serveis a la població a través de la cita prèvia i amb limitacions d'aforament del 30%, el qual anirà augmentant gradualment en cada fase. Així mateix, els restaurants i bars podran començar a servir menjar a domicili.

 

Absolutament totes les activitats hauran de realitzar-se amb "màxima protecció individual".

 

FASE 1 (11 de maig)

Permetrà en cada província l'inici parcial de certes activitats, xicotets comerços (centres comercials no), obertures de terrasses amb limitacions del 50%, hotels i allotjaments turístics, excloent les zones comunes. En aquesta fase, l'horari preferent serà per als majors de 65 anys i hi haurà limitació en els centres de culte amb un aforament màxim d'1/3, podent-se organitzar vetles amb un nombre limitat de familiars. També es permetran les celebracions de seminaris i congressos amb menys de 30 participants.

 

En aquesta etapa també es permetrà el contacte social en xicotets grups de persones no vulnerables ni amb patologies prèvies, permetent-se les visites a familiars, dins dels domicilis o a l'aire lliure, amb aquestes mateixes condicions dins de la mateixa província o illa.

 

Els professionals esportius podran realitzar el seu entrenament per a les lligues professionals, i l'activitat agroalimentària i pesquera torna a normalitzar-se. Finalment, els serveis socials de cada municipi poden anar reactivant-se progressivament.

 

FASE 2

Es permeten els grups socials més amplis que en l'etapa anterior de persones no vulnerables ni amb patologies prèvies, a més, es pot viatjar a les segones residències sempre que estiguen en la mateixa província.

 

Les bodes tornen a poder realitzar-se però amb limitació d'assistents, i els locals interiors d'hostaleria podran obrir amb 1/3 d'aforament per a servei de taules. En aquesta fase, els centres comercials poden obrir, amb limitació d'aforament del 40%, així com els cinemes, teatres i altres llocs d'oci amb una sèrie de limitacions, igual que les sales d'exposicions i conferències o les visites a monuments, amb 1/3 d'aforament.

 

Els seminaris científics i espectacles es podran realitzar en llocs tancats amb menys de 50 persones, i a l'aire lliure amb un públic màxim de 400 persones assegudes. Els llocs de culte permeten en aquesta fase el 50% de gent.

 

Respecte a l'educació infantil de fins a sis anys, els centres d'educació tornaran a estar disponibles per a aquelles famílies els progenitors de les quals no poden fer-se càrrec dels menors en fer un treball presencial sense possibilitat de flexibilització, i hauran de demostrar-lo prèviament.

 

Voluntàriament, podran tornar a classe alumnes d'ESO, Batxillerat, FP i Educació Especial, però sempre en grups reduïts.

 

FASE 3

En aquesta fase es permet per complet el contacte social per a persones sense patologies prèvies i no vulnerables, així com les bodes i vetles per a grups més grans d'assistents que en les etapes anteriors.

 

S'iniciaran els protocols per a reincorporar-se les empreses al treball presencial, amb un horari escalonat i garanties de conciliació.

 

Es flexibilitzarà la mobilitat amb màscara fora de casa i el transport públic, i la restauració (seguirà amb restriccions però més suavitzades), locals comercials i d'oci ampliaran el seu aforament al 50%. En aquest últim aspecte, es reobrin les discoteques i bars nocturns però amb un aforament d'1/3.

 

Congressos, seminaris i fires podran tindre fins a 80 persones amb una distància de dos metres cadascuna, i els espectacles culturals, parcs temàtics i d'oci que es realitzen a l'aire lliure, podran tindre fins a 800 persones sempre que estiguen assegudes i es respecte la distància. El mateix ocorrerà amb el turisme actiu i de naturalesa, destacant en aquest punt les eixides a les platges.

 

Es podrà anar al gimnàs però els centres tindran un aforament limitat del 30% i estarà prohibit usar els vestuaris.

 

 

Cada fase pot tindre una duració mínima de dues setmanes, i el procés de desescalada 8 setmanes com a màxim, cap a finals de juny, per a poder estar en aquesta 'nova normalitat' si es complixen tots els plans previstos d'evolució. En cada fase i en la 'nova normalitat' està totalment recomanat l'ús de la màscara fins que arribe una vacuna de la Covid-19.

 

Els territoris del país aniran avançant a velocitats diferents depenent de la situació de cadascun.

 

Finalment, recordar que aquestes fases poden patir modificacions, i que encara que es complisquen, el virus no haurà desaparegut per complet, per la qual cosa hem de continuar sent responsables cada persona dels nostres actes i col·laborar en la seua erradicació.

 

 

Modificat el Dilluns, 04 Mai 2020 12:49