Què podem fer a la fase 1 de la desescalada

Diumenge, 17 Mai 2020 18:17 Escrit per  Diana Gimeno Publicat en Salut Vist 710 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

El divendres passat 15 de maig, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, informà en la roda de premsa que a partir de demà, dilluns 18 de maig, tota la Comunitat Valenciana passarà a la fase 1 de la desescalada.

 

Malgrat que en el seu moment ja us informem sobre què s'anava a anar permetent en cadascuna de les fases cap a aquesta nova normalitat, hi han hagut una sèrie de modificacions que és important assenyalar. Per això, us resumirem a continuació què és el que es pot fer en aquesta fase 1:

 

Visites i mobilitat

- Es permeten reunions de fins a deu persones dins i fora de les cases (sempre que no hi haja ningú amb símptomes o en aïllament per la Covid-19).

 

- Es permet anar a les segones residències sempre que es troben en la mateixa província que el domicili actual.

 

- Es permeten els desplaçaments dins de la província.

 

- Els vehicles privats de fins a nou places, conductor inclòs, permeten que s'ocupen tots els llocs i sense necessitat de portar màscara sempre que els ocupants siguen convivents. Si no viuen junts, es permet ocupar un únic seient per filera i amb màscara.

 

Es mantenen els horaris de passeig i esport individual?

- Sí, es mantenen els horaris per a passejar, traure als xiquets o fer esport individual.

 

(Passejos i esport individual per a majors de 14 anys de 6 h a 10 h i de 20 h a 23 h; persones dependents i majors de 70 anys de 10 h a 12 h i de 19 h a 20 h; passejos amb xiquets i xiquetes menors de 14 anys de 12 h a 19 h. Es recorda que només es podrà eixir a passejar i a fer esport una vegada al dia; els passejos no poden tindre una distància de més d'1 km de la llar, mentre que les activitats esportives individuals es podran realitzar sempre que siguen dins d'un mateix municipi).

 

- Es permeten els passejos a la platja sempre que siguen a 1 km de distància de la llar o, si és per a fer esport, sempre que siga una platja dins del mateix municipi. Queda totalment prohibit el bany o prendre el sol en l'arena durant aquesta fase.

 

- No obstant això, sense franja horària, es podran realitzar les següents activitats: anar a comprar als supermercats, farmàcies, anar a una terrassa, a una botiga o a casa d'algú.

 

IMPORTANT: En municipis amb menys de 10.000 habitants, aquestes franges horàries per a passejos i esport s'anul·len per complet.

 

Vetles i llocs de culte

- Es permeten les celebracions de vetles i enterraments fins a 15 familiars.

 

- Llocs de culte podran congregar fins a un terç de l'aforament.

 

Hostaleria i comerços

- L'hostaleria pot obrir les seues portes però solament les seues terrasses amb limitació de l'aforament del 50%.

 

- Comerços de proximitat i locals de menys de 400 metres quadrats podran obrir sense cita prèvia. Aquells que superen els 400 metres quadrats, també podran obrir però habilitant un espai d'aquesta grandària per al públic. En tots dos casos, ocupació de fins al 30%.

 

- Els centres comercials encara no poden obrir.

 

- Horari d'atenció preferent en els comerços als majors de 65 anys.

 

- Els mercats ambulants podran tornar a posar els seus llocs en la via pública, encara que la seua aplicació final depén dels ajuntaments de cada municipi. Tindran limitació del 25% dels llocs autoritzats i un terç d'afluència, donant prioritat a la venda d'aliments o de primera necessitat.

 

Altres activitats: gimnasos, teatres, cinemes i centres residencials d'infància

- Es podrà anar als gimnasos però per a realitzar activitats individuals i demanant cita prèvia, a més només es permetrà l'ocupació d'un 30% de l'aforament (en llocs públics podran congregar fins a 200 persones).

 

- Cinemes i teatres podran tornar a obrir amb una sèrie de restriccions: no superar el 30% de l'aforament; fomentar la venda d'entrades online; distàncies entre persones assegudes; fixació de franges horàries per a evitar aglomeracions.

 

- Es tornen a permetre les visites en els centres residencials d'infància, amb cita prèvia i atenent un màxim diari del 20% de residents.

 

 

Recordem que és responsabilitat de tots i totes frenar l'expansió del coronavirus. Amb molt de compte i a seguir les mesures establides. Ànim!

Modificat el Diumenge, 17 Mai 2020 18:23