El teletreball i el tancament de guarderies compliquen la retirada del bolquer en els més xicotets

Dijous, 28 Mai 2020 15:15 Escrit per  Hospital de Manises Publicat en Salut Vist 460 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

El teletreball dels pares unit al tancament de col·legis i guarderies ha provocat que el moment de la retirada del bolquer en els més xicotets s'haja convertit en una cosa més difícil de l'habitual. Per a afrontar aquest moment sense les rutines habituals, l'Àrea de Pediatria de l'Hospital de Manises aconsella com a clau d'aquest procés, confiar en la capacitat del xiquet amb tranquil·litat i afecte. Lluny de pressionar, la funció que tenen els pares és la d'allargar la mà del seu fill i no entorpir el seu desenvolupament natural.

 

Molts pares, davant aquesta circumstància excepcional, es pregunten sobre el moment ideal per a començar aquest procés. Però, segons la Dra. Isabel Piqueras, pediatra del Centre de Salut de Quart: "el moment exacte no existix, cada xiquet marcarà el seu propi ritme en funció del seu desenvolupament maduratiu". Per a aconseguir-ho amb èxit, és important que el xiquet siga capaç de caminar de manera autònoma, de conéixer on està la condícia i de pujar i baixar els seus pantalons i roba interior de manera àgil.

 

Un altre signe que podem identificar és el moment en el qual el xiquet comença a mostrar als seus pares que el bolquer està mullat, "és aleshores quan comença a ser conscient i és el moment idoni per a començar el procés. Al principi l'assenyalarà després d'haver-se orinat, després durant i finalment una mica abans de la micció", afirma l'especialista de l'Hospital de Manises.

 

Els processos d'aprenentatge dels xiquets són molt variats a l'hora d'aprendre noves rutines i processos, però el més recomanat en aquesta situació és l'aprenentatge per imitació. La Dra. Piqueras recomana "començar l'entrenament ensenyant al xiquet amb naturalitat com utilitzen el bany els seus pares i germans per a facilitar aqueix aprenentatge per imitació". Al principi és recomanable utilitzar un orinal o un adaptador per al vàter que permeta al xiquet asseure's i alçar-se sense dificultat. Els primers dies li acompanyarem a asseure's en l'orinal sense roba alguna estona, sempre sense forçar perquè no desenvolupe por o aversió.

 

Un procés sense càstigs ni pressions

El procés pot ser llarg, però els professionals de l'Àrea de Pediatria de l'Hospital de Manises ens aconsellen que els primers dies es felicite i reforce positivament amb gestos d'alegria, besos i abraçades quan aconseguisca usar-lo amb èxit tenint en compte que al principi és normal que durant dies o setmanes hi haja fuites. En tal cas, no s'ha de renyar el xicotet, només explicar-li-ho amb afecte i, si al cap d'unes setmanes ha adquirit correctament el control del seu esfínter durant el dia, convé retirar el bolquer de nit. "Com en tot, la confiança en el xiquet i el bon humor són clau per a facilitar el procés", conclou la Dra. Piqueras.

 

Informa Nou Horta. Salut

 

Modificat el Dijous, 28 Mai 2020 15:18