Màxima qualitat a la cura dels nostres residents i famílies

Divendres, 29 Mai 2020 12:20 Escrit per  Marien Garcia, Psicòloga Savia Picassent Publicat en Salut Vist 536 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Si hi ha una cosa que ha quedat clara en aquesta crisi, és l'alta vulnerabilitat de les persones majors davant aquesta. Ho veiem cada dia en les notícies, són els majors i especialment les persones amb demència, els més afectats davant la COVID-19, no sols pel seu pitjor pronòstic davant la malaltia, sinó també per ser al seu torn més vulnerables davant les mesures de confinament a adoptar per a evitar el seu contagi.

 

Aquest temor a la duresa de la malaltia en aquest grup poblacional, ha portat al fet que les mesures més restrictives hagen sigut les adoptades per a ells, amb la finalitat d'evitar la propagació de la infecció en les residències, allotjaments residencials, centres sociosanitaris o habitatges assistits.

 

No obstant això, com hem pogut constatar els professionals que treballem en centres residencials, també és cert que aquestes mesures de distanciament social poden induir a efectes negatius sobre la salut dels majors en termes d'inactivitat física, deterioració cognitiva i demència, fragilitat, soledat o afectació de l'estat emocional.

 

Des dels Centres Residencials Savia, hem entés des de sempre la cura, com una cura global i integral del resident, posant l'accent en tots els aspectes humans i socials que li envolten. Pel que calia assumir des de cada centre aquest repte tan important amb creativitat i professionalitat.

 

Han sigut molts els canvis que hem necessitat introduir per a poder realitzar les activitats tant de rehabilitació com d'animació i estimulació, malgrat el confinament, mantenint les condicions de seguretat i higiene necessàries, i poder així mantenir l'estat dels nostres residents tan bé com siga possible.

 

Per a intentar minimitzar els efectes psicològics negatius del confinament (com podien ser l'empitjorament en orientació temporal i l'aïllament social), amb l'ajuda de tot l'equip dels centres (TASOC, psicòleg, auxiliars, recepcionistes...) s'han organitzat grups reduïts respectant les mesures de seguretat i utilitzant al màxim les nostres terrasses i jardins, per a poder mantenir-se connectat amb l'entorn i disfrutar almenys una estoneta cada dia, del sol i l'aire fresc.

 

S'ha dotat als centres amb materials per a poder realitzar exercicis de rehabilitació o manteniment de l'estat físic a les habitacions; materials d'entreteniment individual, com a passatemps, revistes d'actualitat que ens han sigut donades des d'editorials, xicotets aparells de ràdio, per a poder mantenir-se informat o distret, pedalers, cintes elàstiques, etcètera.

 

Cuidar als residents implica necessàriament cuidar als seus familiars, que també han viscut tota aquesta situació amb angoixa i preocupació. Des del primer dia de confinament s'ha organitzat l'agenda d'anomenades a familiars, informant-los de la situació en la qual es trobava cada Centre Residencial Savia respecte a la pandèmia, amb total transparència.

 

Però, com "una imatge val més que mil paraules", des dels serveis centrals es va dotar amb rapidesa a tots els centres dels suficients dispositius electrònics per a poder organitzar videocridades entre els residents amb tots els familiars. Tots, familiars i residents, van rebre aquesta pràctica amb un gran alleujament, ja que això ha permés mantenir aquest contacte, encara que fóra de manera virtual, rebaixant de forma molt significativa els nivells de preocupació i soledat de tots cadascun d'ells.

 

Han sigut molts els suports rebuts, impossible nomenar-los ací tots. Però sí que volem agrair especialment a totes les persones que ens han escrit als centres, mitjançant les "cartes solidàries" per a donar suport als nostres residents i treballadors. Les hem llegides totes i ens han acompanyat molt.

 

Pensem que aquesta situació, desafortunadament, ha vingut per a quedar-se, almenys una llarga temporada, però des dels Centres Residencials Savia farem tot el possible per continuar cuidant als nostres residents i familiars amb la màxima qualitat possible, innovant i formant-nos per a poder continuar cuidant-los. En l'actualitat des de la Direcció dels centres residencials Savia s'està treballant per als tan esperats retrobaments i es farà de la forma més segura i pròxima possible tant per als nostres residents com per als seus familiars. De seguida ens tornem a veure.

 

Marien Garcia, Psicòloga Savia Picassent

 

 

 

Modificat el Divendres, 29 Mai 2020 12:29