Anàlisi d'OCU sobre màscares de venda en supermercat

Dijous, 16 Juliol 2020 13:28 Escrit per  OCU Publicat en Salut Vist 529 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

L'escassetat de màscares homologades a la Unió Europea ha portat a les autoritats sanitàries a facilitar autoritzacions temporals per a models amb certificació xinesa, molts d'ells de tipus higiènic i per tant de venda lliure, que a més han contribuït a rebaixar els preus. Amb la finalitat de comprovar la seua eficàcia real de filtració i comparar la qualitat general de les màscares més barates, tant higièniques com quirúrgiques, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha analitzat diversos models a la venda en grans cadenes de supermercats: en concret huit d'un sol ús i tres reutilitzables.

 

Quasi totes les màscares d'un sol ús analitzades comparteixen una molt bona eficàcia de filtració (superior al 95%), són relativament còmodes, resistents i tenen un preu similar, que ronda els 0,60 euros per unitat.

 

Les destacades per OCU són tres:

- Deliplús, màscares higièniques no reutilitzables (Mercadona). Certificada segons la norma UNE 0064. La Millor de l'anàlisi: 99% d'eficàcia de filtració i bona respiració. En contra seua, la limitada resistència de la goma de subjecció, que pot soltar-se. Preu: 6 euros el paquet de deu.

 

- Mask4U, màscara mèdica tres capes (Dia). Màscara quirúrgica de tipus I certificada segons EN 14683. També destaca per la seua excel·lent eficàcia de filtració, del 98%, i la seua bona respiració. De la mateixa manera, la resistència de les gomes és una mica feble. Preu: 6 euros el paquet de deu.

 

- Jiangs Excellence, màscares no reutilitzables (Lidl). Màscara quirúrgica de tipus II (la categoria més alta) certificada segons la norma EN 14683. Ofereix una eficàcia de filtració del 99% i una bona resistència de les gomes. Però la seua respiració és millorable. Preu: 5,99 euros el paquet de deu.

 

Per a les màscares reutilitzables analitzades, l'eficàcia de filtració és inferior, encara que no deixa de ser acceptable per a aquesta categoria d'acord amb els límits que en aquests moments discuteix el comité de normalització europeu. Després de cinc rentades amb detergent a 60 °C, varia entre el 68% i el 86% que obté la millor de les analitzades:

 

- Belpla, màscara reutilitzable multicapa (Consum). Higiènica, certificada segons norma UNE 0065. La seua eficàcia de filtració és bona, ja que aconsegueix el 86%. A més, ofereix una bona repsiraciói resulta molt barata, ja que si s'utilitza cinc vegades acaba eixint per 20 cèntims la unitat. Preu: 9,95 euros el paquet de deu.

 

En qualsevol cas, OCU insisteix a les administracions públiques sobre la necessitat d'oferir màscares gratis, almenys per al 10% de les famílies que segons una enquesta recent tenen serioses dificultats per a arribar a final de mes (la campanya #mascarillasparatodos). Més si cap ara, amb l'obligatorietat del seu ús en els espais públics oberts de moltes localitats i comunitats autònomes fins i tot quan és possible mantenir una distància física de seguretat.

Modificat el Dijous, 16 Juliol 2020 13:34