El 60% de les dones maltractades pateixen seqüeles psicològiques moderades i greus

Dimecres, 25 Novembre 2020 14:18 Escrit per  Hospital de Manises Publicat en Salut Vist 493 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

La violència de gènere, és a dir, qualsevol acte de violència basada en el gènere i que danya física, sexualment o psicològicament a la persona, inclòs amenaces, coerció o privació de la llibertat en la vida pública o privada és una problemàtica que afecta cada vegada de manera més evident a la nostra societat, de fet, només en la Comunitat Valenciana el nombre de dones afectades per violència de gènere ha aconseguit 4.909 en 2019, un 2,5% més que l'any passat segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística. A més, la pandèmia de la Covid-19 no ha fet una altra cosa que aguditzar aquest problema, ja que les dones maltractades han passat durant aquests últims mesos més temps de convivència amb el seu agressor. Això ha causat, juntament amb la impossibilitat de demanar ajuda i la dificultat d'acudir als centres d'assistència, un evident agreujament en les situacions viscudes per aquestes dones.

 

Sonia Ricart, treballadora social en el Centre de Salut de Manises i agent d'igualtat, explica que "durant molt de temps s'ha posat el focus d'atenció en les afeccions físiques de les dones víctimes de violència de gènere. No obstant això, ningú parla que el 60% tenen problemes psicològics i emocionals moderats o greus". Aquestes seqüeles, segons explica Ricart, "són nombroses i requereixen, en la majoria dels casos un procés de recuperació llarg i costós en les dones, ja que afecten la seua salut mental. La major part d'elles pateixen trastorns d'estrés posttraumàtic complex i depressió que es manifesten en sentiments negatius, autoestima baixa, pors diverses i una inseguretat vital que és necessari que es tracten".

 

Tant la salut física com la salut mental ha de ser prioritària en l'atenció sanitària d'aquestes dones, ja que el procés de recuperació posterior és lent i progressiu. "Si descurem de la salut mental de les pacients que acudeixen als centres sanitaris, cometem l'error de no abordar el problema en la seua completa dimensió, per a això, en el Departament de Salut de Manises treballem amb aquestes dones de manera multidisciplinària metges, treballadors socials i psicòlegs", explica Sonia Ricart.

 

El Departament de Salut de Manises compta amb quasi 200 professionals formats per a la detecció precoç de casos de violència de gènere i durant l'any passat es van realitzar més de 1.500 atencions a dones maltractades en els seus centres sanitaris. "El compromís del nostre Departament és ferm contra qualsevol manifestació de violència, especialment contra dones. La violència de gènere és un important problema de salut pública, tant per la magnitud de les lesions produïdes, com per les seues conseqüències a curt i a llarg termini sobre la salut de les víctimes, així com la dels seus fills", explica la Dra. Lola Alfonso, metge de família del Centre de Salut de Manises i presidenta de la comissió de Violència de Gènere del Departament.

Modificat el Dimecres, 25 Novembre 2020 14:19