10 consells perquè la calor no afecte la teua salut

Dilluns, 12 Juliol 2021 14:17 Escrit per  OCU Publicat en Salut Vist 381 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Estem en ple estiu i fa calor: en molts llocs les temperatures es disparen fins a nivells molt elevats. No sempre és fàcil realitzar les activitats de la nostra vida quotidiana quan es disparen els termòmetres, i menys amb la màscara, que hem de continuar portant quan no es pot respectar la distància de seguretat. És important no abaixar la guàrdia i adoptar algunes senzilles mesures de prevenció per a evitar que la calor extrema passe factura a la nostra salut.

 

Des d'OCU et recorden 10 consells bàsics que t'ajudaran a passar l'estiu amb calor, però amb salut

1. Atent als grups de risc. Els bebés i els xiquets xicotets, les persones majors o els malalts crònics requereixen una especial atenció quan fa calor.

 

2. La hidratació és fonamental. Beu aigua i líquids sovint. No abuses de les begudes amb cafeïna, ni dels refrescos ensucrats. Evita l'alcohol, que afavoreix la deshidratació.

 

3. Vigila els teus menjars. Alimenta't bé. Evita les grans golafres i tria plats lleugers que també contribuïsquen a mantindre't hidratat. Ensalades, fruita, sopes fredes com el gaspatxo, han d'ocupar un lloc preeminent en els teus menús estiuencs.

 

4. Protegeix-te del sol. Usa crema solar, i repeteix l'aplicació diverses vegades al dia. Amb els xiquets extrema les precaucions, amb un factor de protecció elevat, evitant que estiguen al sol desprotegits durant molt de temps… A la platja, la piscina o el parc, no penses que estàs fora de perill sota l'ombrel·la: aquesta deixa passar part de la radiació ultraviolada.

 

5. Millor a l'ombra. Procura romandre en llocs frescos, a l'ombra o climatitzats, evita exposar-te als rigors caniculars quan no siga necessari. Recorda que quan fa molta calor cal reduir l'activitat física i evitar realitzar esports a l'aire lliure en les hores centrals del dia.

 

6. Vestit enfront de la calor. Usa roba lleugera, folgada, de teixits transpirables. Tria calçat còmode, que deixe "respirar" als teus peus i que no et faça mal.

 

7. No t'oblides de la màscara: recórrer a la màscara és, juntament amb el respecte a la distància de seguretat i una rentada freqüent de mans, la millor manera de contribuir a frenar l'expansió de la COVID-19. Per això, encara que et faça calor, encara que t'atabale... usa la màscara sempre que siga necessari, i posa-te-la bé. En la nostra anàlisi de màscares quirúrgiques i higièniques de supermercat hem comprovat que hi ha bons productes que asseguren una bona respirabilitat.

 

8. Ull al cotxe. Intenta aconseguir una bona temperatura interior, perquè la calor excessiva provoca somnolència (i els consegüents accidents). Compte amb xiquets, majors o malalts, i també amb les mascotes: el colp de calor pot ser fatal. Convé tindre també en compte, en el cas de cotxes detinguts, que aquests poden aconseguir grans temperatures en solo uns minuts.

 

9. Farmaciola. Mantingues les teues medicines en un lloc fresc, perquè no els afecte la calor. Encara que moltes aguanten perfectament temperatures elevades, altres fàrmacs són especialment sensibles als graus de més. Assabenta't de com conservar-los.

 

10. Si fa falta, veu al metge. Davant l'aparició de símptomes que puguen haver sigut provocats per les altes temperatures (sequedat, pell enrogida, pols feble i/o accelerat, mal de cap, malestar general, confusió, etc.), no dubtes a sol·licitar assistència mèdica.

 

Modificat el Dilluns, 12 Juliol 2021 14:19