OCU recorda que els matalassets i les figures inflables en la mar són un perill per als xiquets

Dilluns, 26 Juliol 2021 09:20 Escrit per  OCU Publicat en Salut Vist 402 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recomana que els xiquets aprenguen a nadar al més prompte possible, no confiar en els joguets aquàtics i mantindre la vigilància sobre els més xicotets en tot moment. Les figures inflables, les xicotetes barques inflables i la majoria dels matalassets i els flotadors es consideren joguets aquàtics, no elements de seguretat, per la qual cosa no estan obligats a complir unes normes bàsiques de flotabilitat. Per això OCU adverteix sobre els usos no recomanables d'aquests joguets:

 

- Només han d'usar-se en zones on el xiquet puga donar suport a les plantes dels peus. Mai en la mar, ja que el corrent podria arrossegar-los cap a dins.

 

- Si mesuren menys de 120 cm, els matalassets es consideren joguets. Cal evitar portar-les a zones profundes, i ull amb adormir-se damunt!

 

- I molt de compte en tirar-se sobre el joguet prop de la vora de la piscina: pot rebotar i colpejar-se contra la vorada.

 

A més, OCU ofereix cinc consells bàsics de seguretat en l'aigua:

 

1. El socorrista, sempre a prop: han d'evitar-se les platges sense socorrista. En piscines públiques i de comunitats de veïns de més de 30 habitatges o en piscines de més de 200 m² de superfície, la seua presència és obligatòria.

 

2. Respectar les banderes: les platges amb bandera verda assenyalen una mar tranquil·la, al contrari que la bandera roja, que prohibeix el bany. La bandera groga indica condicions poc favorables per al bany: ull als menors.

 

3. Tindre una màscara a mà. A la platja, com en qualsevol altre espai obert, si a causa de l'aglomeració de gent no pot mantindre's una distància d'1,5 metres amb no convivents, cal posar-se màscara.

 

4. Embarcar de manera segura: si es navegarà en una embarcació d'esbarjo o a practicar algun esport nàutic, cal usar jupetí salvavides i assegurar-se que els més xicotets van sempre protegits.

 

5. Compte amb els salts: s'ha d'evitar bussejar o saltar en aigües térboles, podria haver-hi roques o altres persones nadant que no són visibles. En la piscina, cal evitar que els xiquets córreguen i juguen prop de les vores.

 

6. Si fa falta, demanar ajuda: si estant en la mar se sent cansat, tracte de conservar la calma. No nade contra corrent. És convenient posar-se d'esquena i impulsar-se només amb les cames, en paral·lel a la platja.

 

En cas d'accident en l'aigua, OCU recorda que s'ha de cridar als serveis d'emergència al 112 i ni sobreestimar les forces, especialment en la mar.

Modificat el Dilluns, 26 Juliol 2021 09:22