Els nutrients indispensables per a mantindre unes defenses fortes aquesta tardor

Divendres, 15 Octubre 2021 12:25 Escrit per  DosFarma Publicat en Salut Vist 438 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

La tardor és l'estació preferida de molts. Amb ell arriben els paisatges en tons marrons i taronges, la fi de la calor sufocant, els dies de pluja, les begudes calentes, les vesprades de peli i manta... No obstant això, la tardor també es caracteritza per una cosa, especialment durant els primers dies: els canvis bruscos de temperatura. Un dia plou, un altre dia fa sol, un podem anar de mànega curta i al següent necessitem l'abric. Per això, quan arriba aquesta època, cal tindre preparades les nostres defenses.

 

En els canvis d'estació, el cos ha d'adaptar-se a la nova temperatura, la qual cosa suposa una etapa de transició. Segons expliquen els experts de www.dosfarma.com, la farmàcia en línia espanyola líder del mercat, els canvis bruscos de temperatura de la tardor fan que el cos patisca estrés tèrmic, que es tradueix en un major cansament (sensació d'esgotament, fatiga o fins i tot enrampades musculars). Això, al seu torn, deriva en altres símptomes, com dolor de cap en despertar, irritabilitat o falta de concentració.

 

Igualment, el fred que porta la tardor ens fa més vulnerables a les malalties, com els catarros i constipats, la grip o el temut coronavirus. Això es deu a tres factors principals:

 

1. Estem més temps en llocs tancats
Els patògens es desplacen per l'aire i es poden transmetre en tossir o esternudar o per la saliva que generem en parlar. Durant la tardor anterior, la pandèmia ens va evitar aquest risc en una gran mesura. Ara que es recuperen les reunions socials entre persones vacunades, el risc de catarros o grips comença a pujar a poc a poc, ja que, cal recordar, que la vacuna és específica contra el coronavirus.

 

Llavar-nos bé les mans, ventilar les habitacions, usar la màscara en llocs tancats i cobrir-se la boca i el nas en esternudar o en tossir són consells senzills per a reduir el risc d'emmalaltir si passarem temps en llocs tancats amb altres persones.

 

2. Es ressequen les fosses nasals
El fred també fa que es ressequen les fosses nasals, una de les principals barreres defensives contra les malalties. El nas està recobert de moc, que conté substàncies antimicrobianes que impedeixen el creixement i la reproducció de virus i bacteris. A més, atrapa la brutícia i la pols. Dins de les fosses nasals l'ambient és càlid i humit per a evitar que l'aire fred irrite els pulmons; però si l'aire és molt fred i sec, les mucoses es ressequen i perden la seua efectivitat com a barrera protectora.

 

3. S'afebleix el sistema immune
Quan fa fred, es redueix el subministrament de sang que arriba a les extremitats per a poder mantindre la temperatura en les àrees més importants. És el que produeix que tinguem les mans o els peus freds, per exemple. Però, al seu torn, un menor flux sanguini significa que l'organisme té menys glòbuls blancs, les cèl·lules encarregades de combatre les malalties. En altres paraules: tenim menys defenses.

 

La forma més eficaç d'ajudar al nostre sistema immune davant els canvis de temperatura i el fred de la tardor és amb una alimentació equilibrada. A través d'ella, s'aconsegueixen els nutrients necessaris per a mantindre un sistema immune fort que combata els patògens que arriben amb els primers mesos de temperatures baixes. Per això, els experts de DosFarma han recopilat els principals nutrients que cal incorporar a la nostra dieta per a ajudar l'organisme a adaptar-se millor a la tardor, siga a través de l'alimentació o amb algun suplement:

 

Vitamina A
Un nutrient que participa en la formació i el manteniment de les mucoses, una de les principals barreres defensives contra els patògens. La falta d'aquesta vitamina suposa una alteració en la creació dels anticossos i una reducció de la immunitat immediata. També és beneficiosa per a la vista i per a la salut de les dents, els ossos i la pell. Es troba en aliments com l'oli de fetge de bacallà, els ous, les carlotes o les verdures de fulla verda (bròcoli, espinacs...).

 

Vitamina B2
La vitamina B2 o riboflavina afavoreix la formació d'anticossos i de glòbuls rojos. També intervé en el manteniment de les mucoses i participa en els processos de producció d'energia. Es pot obtindre prenent ametles, peixos (verat o anxoves, per exemple), pésols o ous.

 

Vitamina C
És la vitamina que redueix el temps que els virus estan actius en l'organisme. Contribueix al fet que el sistema immunitari funcione correctament i té molts altres beneficis, ja que millora l'absorció de ferro, és antioxidant i intervé en la producció de col·lagen, la proteïna encarregada de la cicatrització de les ferides. Encara que s'associa la vitamina C amb el suc de taronja, hi ha altres aliments que contenen més d'aquest nutrient, com la guaiaba, la grosella negra, el pimentó roig o el bròcoli.

 

Vitamina D
És fonamental per al bon funcionament del sistema immunitari, perquè estimula l'acció de les cèl·lules contra els patògens. També ajuda a l'organisme a absorbir el calci i és necessària per a la salut del sistema nerviós i dels músculs. S'obté principalment de l'exposició a la llum solar, dels aliments enriquits i els suplements. A mesura que s'acosta l'hivern, disminueixen les hores de llum, però és important passar 10 o 15 minuts diaris sota el sol, encara que sempre amb protecció solar.

 

Vitamina E
Té un potent efecte antioxidant, per la qual cosa ajuda a les cèl·lules a combatre els danys. És necessària perquè el sistema immunitari puga lluitar contra els virus i els bacteris. També contribueix a la correcta circulació de la sang i al fet que les cèl·lules realitzen adequadament les seues funcions. Pot prendre's vitamina E consumint fruita seca (ametles, avellanes...), verdures de fulla verda o olis vegetals, com el de gira-sol.

 

Zinc
Aquest mineral es troba en les cèl·lules de tot el cos i ajuda a mantindre les defenses de l'organisme. Intervé en diversos processos, com la cicatrització de les ferides o el creixement de les cèl·lules. Són riques en zinc les carns (vedella, porc o corder), les anous, els llegums o el llevat.

 

Seleni
El seleni és necessari perquè el cos puga combatre les infeccions. També intervé en la producció de l'ADN i té efectes antioxidants. Pot trobar-se en peixos i mariscos, l'all, el llevat de cervesa o el germen de blat.

 

Àcids Omega-3
Els àcids omega-3 són un conjunt de sis àcids que formen part de les membranes que envolten les cèl·lules. Són coneguts pels seus beneficis cardiovasculars i per ser útils per a baixar el colesterol. També tenen efectes antiinflamatoris i contribueixen al bon funcionament de les defenses. Es poden trobar en el peix blau (aladrocs, sardines, anxoves...), les anous o les llavors de lli.

Modificat el Divendres, 15 Octubre 2021 12:32