Insuficiència renal en gats

Dilluns, 17 Juny 2019 10:58 Escrit per  Germán Cervera Publicat en Veterinària Vist 389 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Molts de nosaltres gaudim de la presència en les nostres llars d'algun felí que un altre. Hi ha moltes raons per a això: són afectuosos alhora que independents, i cadascun compta amb una personalitat pròpia impossible de trobar en un altre animal. Però per a comprendre'ls i atendre'ls correctament no hem d'oblidar l'origen d'aquest magnífic animal: El desert, que com tots sabem es caracteritza per l'escassetat d'aigua i les altes temperatures diürnes. Per això els nostres gats estan acostumats a beure poca aigua i a concentrar molt l'orina, la qual cosa suposa un gran treball per als seus renyons. 

 

D'altra banda els felins són carnívors estrictes, és a dir, encara que puguen menjar aliments amb cereals o fins i tot fruites, aquests no tenen els nutrients necessaris ni s'assimilen igual de bé que en altres espècies domèstiques, així que el seu cos funciona bàsicament metabolizant proteïnes. El problema és que el principal producte de deixalla de les proteïnes, les purines, s'eliminen per l'orina i amb el temps poden suposar un desgast per als renyons, especialment en gatets d'edat avançada, convertint al gat en un animal amb predisposició a patir insuficiència renal.

 

Finalment no hem d'oblidar que el gat en la naturalesa és un animal solitari, la qual cosa suposa que quan estan malalts no poden comptar amb el suport d'una família o ramat. Això fa que intenten ocultar qualsevol signe de feblesa o malestar fins a l'últim moment, normalment fins que la malaltia és ja molt greu. Per tot això és molt important proporcionar-los una alimentació adequada, aigua neta en abundància i estimular que beguen prou. 

 

Des d'Hospital Torrent Grup Veterinari apostem abans de res per la prevenció de qualsevol patologia, per a assegurar que les nostres mascotes tinguen una vida llarga i feliç. En concret, per a prevenir la insuficiència renal en gats recomanem proporcionar-los de tant en tant aliments humits o llandes, posar sempre més abeuradors que gats per a evitar que els dominants no deixen beure als altres, mantenir sempre l'aigua neta i fins i tot aconseguir abeuradors tipus font, que els estimulen a beure. 

 

Finalment, sempre és convenient fer anàlisis sanguínies o d'orina una vegada a l'any a les nostres mascotes, més especialment a aquelles d'edat avançada, per a detectar qualsevol patologia abans que done símptomes o evolucione massa. Per a facilitar tot això, en Hospital Torrent Grup Veterinari oferim als nostres clients i pacients diferents plans preventius, adaptats en funció d'espècie i edat, com el Pla Geriàtric o el Pla Renal, que poden ajudar-nos a detectar la insuficiència renal abans que siga tard. Si teniu qualsevol dubte o voleu informació només heu de telefonar-nos a qualsevol dels nostres centres a Torrent i estarem encantats de resoldre els vostres dubtes.

 

 

 

Germán Cervera, veterinari.

Grup Veterinari Torrent

C/ Pare Méndez, 134 · Torrent

Telèfon: 96 158 17 40

Modificat el Dilluns, 17 Juny 2019 11:02
Més en esta categoria: « Oncologia Hams »