Cures en mascotes exòtiques

Divendres, 16 Octubre 2020 10:04 Escrit per  Germán Cervera Publicat en Veterinària Vist 202 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Hui dia cada vegada és més comú la tinença d'animals exòtics com a mascota, des de Lloros de la Amazònia més profunda, passant per rosegadors i xicotets mamífers de cada racó del planeta, fins als parents més pròxims dels dinosaures, els rèptils. Aquests últims són especialment populars des dels anys 80, amb el boom de les famoses Tortugues d'aigua, o Galápagos de florida (Trachemys scripta) i posteriorment amb la Iguana verda (Iguana iguana) i fins als nostres dies amb espècies tan comunes com la serp de la dacsa (Elaphe furtarà), el gecko lleopard (Eublepharis macularius) o la tortuga mediterrània (Testudo hermanni).

 

Aquestes espècies han sigut tan populars pel seu fàcil maneig, manteniment i reproducció en captivitat i sobretot per la seua poca perillositat cap als més xicotets de la casa, que són qui més demanden aquests animals com a mascota. Però si és cert que hi ha un perill existent en tots aquests animals i molt desconegut per la societat, i és un xicotet bacteri que resideix de manera natural i asimptomàtica en la majoria d'aquests animals, que pot ser perjudicial per a l'ésser humà fins i tot tindre greus complicacions en edats joves i que segurament heu sentit parlar d'ella, es tracta de Salmonella spp. La salmonel·losis és la segona toxiinfecció alimentària més comuna a Europa, i principalment es deu a productes alimentaris com els ous i la carn crua contaminada, però els rèptils també poden ser una via d'infecció per a les persones. Actualment, un equip d'investigació de la Universitat de Veterinària CEU Cardenal Herrera (Campy salm) en el qual participa un dels veterinaris de l'Hospital veterinari Grup Veterinari Torrent, està investigant la presència d'aquest bacteri en els rèptils de les botigues i propietaris de la comunitat Valenciana.

 

Unes correctes mesures d'higiene, juntament amb una revisió anual de l'estat de salut de les nostres mascotes per part d'un veterinari especialista en exòtics són dues excel·lents mesures de prevenció, ja que està demostrat que l'excreció d'aquest bacteri per part dels rèptils és major quan pateixen alguna patologia. Finalment sempre es pot realitzar un testege d'aquest bacteri en un centre veterinari per a saber si la seua mascota és portadora o no d'aquest bacteri.

 

Germán Cervera, veterinari.

Grup Veterinari Torrent

C/ Padre Méndez, 134 · Torrent

Telèfon: 96 158 17 40

Modificat el Divendres, 16 Octubre 2020 10:07