Sobre tècniques quirúrgiques

Divendres, 05 Març 2021 12:29 Escrit per  Begoña Portas Publicat en Veterinària Vist 140 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Després de vint anys oferint cirurgies mínimament invasives, per a esterilitzar a les femelles, i per a molts altres processos, encara hi ha persones que se sorprenen que això siga possible.

 

El quiròfan és el gran desconegut de la clínica per a la majoria de propietaris. Probablement quasi un terç de les malalties dels animals necessita passar per quiròfan, bé per al diagnòstic, biòpsies, o per al tractament de la patologia.

 

Dediquem molt temps a explicar els tractaments mèdics, i les proves diagnòstiques, l'ecografia, el tac… no obstant això quan un pacient entra a quiròfan sembla que s'entén molt bé el perquè entra en quiròfan, però de portes endins no se sap molt bé que ocorre allí dins.

 

Hi ha moltes intervencions que es poden realitzar amb més i menys mitjans. Anestesiar a una mascota és una mica més complicat que posar-li una simple burxada. Requereix un estudi del pacient, del procés, el grau de dolor que pot estar sentint. Monitorar les seues constants i tindre a mà mitjans per a qualsevol imprevist és fonamental. Durant la pandèmia vam haver de cedir un dels nostres respiradors a sanitat, ara tots sabem que aquests aparells poden salvar vides de persones i animals i són fonamentals en cada procés anestèsic.

 

Però no sols això, tenim un avançat equipament endoscòpic i laparoscòpic que ens permet visualitzar moltes estructures a través de microcàmeres sense haver d'accedir a la cavitat toràcica o abdominal. Podem intervindre als nostres pacients a través d'elles gràcies al electro bisturí que cauteritza, cessa el sagnat, alhora que curta. Aquest mateix electro bisturí ho podem utilitzar en cirurgia abdominal o toràcica per a evitar haver de fer lligadures a mà, disminuint el risc de sagnat i acurtant el temps quirúrgic, en definitiva, cirurgies més curtes i netes.

 

La inversió en el nostre quiròfan és molt important i la formació és constant. Nostra més recent adquisició el d'un aparell de làser de CO₂. El làser físicament consisteix en una concentració d'àtoms que provoca un feix de fotons que vaporitza i tala el teixit sobre el qual incideix. No produeix necrosi al voltant ni sagnat, l'efecte és literalment com un sabre làser de Starwars o la mirada làser de l'home d'acer. Luke no va sagnar res quan Darthvader li va tallar un braç. Sembla de pel·lícula i realment és un avanç molt important. Les seues aplicacions fonamentals són la resecció de tumors i la cirurgia de síndrome braquiocefàlica. Les vies respiratòries s'inflamen i sagnen amb molta facilitat produint complicacions postquirúrgiques importants en la cirurgia tradicional que es minimitzen molt utilitzant aquesta tècnica.

 

A l'Hospital Torrent Grup Veterinari estem en una constant renovació per oferir als nostres pacients la millor tecnologia, els millors serveis però el mateix afecte i l'atenció de sempre.

 

Begoña Portas 

Hospital Torrent

Grup Veterinari

C/ Padre Méndez, 134 · Torrent

Teléfono: 96 158 17 40

Modificat el Divendres, 05 Març 2021 12:30