La Diputació exhibirà la Senyera de Blasco Ibáñez durant el cap de setmana del 9 d’Octubre

Dijous, 07 Octubre 2021 08:53 Escrit per  Publicat en València Vist 382 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

El Saló de Plens de la Diputació de València exhibirà durant el cap de setmana del 9 d’Octubre la Real Senyera de Blasco Ibáñez, la que va cobrir el fèretre del cèlebre escriptor, periodista i polític valencià en el seu últim viatge a la seua ciutat natal, propietat de la Generalitat després de ser heretada en 1944 pel novel·lista Ricardo Muñoz Puelles i donada a la Unió Valenciana de González Lizondo, que la va cedir al Consell en temps de José Manuel Miralles.

 

La coneguda popularment com Senyera de Blasco Ibáñez és una rèplica de les encarregades pel Marques de Sotelo, sent alcalde de València, a la fàbrica de teixits de seda d'Eduardo Sanchís Romero. L'industrial del carrer Quart va entregar una peça exactament igual que la que custodia l'ajuntament de la ciutat, primorosament teixida en seda amb quatre franges granades sobre fons de tissú daurat, amb franja blava en el costat de l'asta, que alberga una corona també de tissú daurat. La de Blasco és la tercera de les rèpliques fetes per Sanchis Romero, amic personal de l'escriptor valencià.

 

La Real Senyera que exhibirà a partir del divendres la Diputació té unes dimensions de 285x181 centímetres i des de fa uns anys es conserva en una vitrina, lleugerament inclinada, que acompanya a la peça en les escasses eixides del seu espai habitual a la Casa Museu Blasco Ibáñez, en el barri de la Malva-rosa.

 

La Diputació manté una relació històrica amb la Real Senyera. De fet, la bandera original del segle XVI que hui conserva el Museu Històric Municipal de València, va ser restaurada per les monges i les xiquetes d'acolliment de la Beneficència en un dels tallers del centre cultural de la corporació provincial que, a la fi del segle XIX, va ser construïda en l'antic convent de la Corona amb la finalitat de socórrer a la indigència. La restauració per part de la Diputació de la envellida Senyera de 1545 coincidix en el temps amb l'encàrrec de les rèpliques per part de l'ajuntament.

 

La de Blasco, inhumat en terres franceses on es trobava exiliat, és la tercera de les rèpliques de la Senyera elaborada pel taller de Sanchis Romero, i es va emprar en el trasllat de les restes de l'escriptor a València, amb l'arribada de la II República.

 

Portes obertes en la Diputació

L'exhibició de la Senyera de Blasco Ibáñez en el saló de plens provincial del Palau dels Scala és un dels reclams de les jornades de portes obertes de la Diputació durant el cap de setmana del 9 d’Octubre. Però no és l'únic, ja que la històrica Senyera, quasi centenària, compartirà espai amb una altra icona històrica com el Guerrer de Moixent, la xicoteta figura de bronze d'origen iber trobada en 1931 durant les excavacions en la Bastida de les Alcusses.

 

El Guerrer capitaneja una mostra organitzada pel Museu de Prehistòria i l’OFITEC de la Diputació que recorre l'evolució i els usos contemporanis d'este emblema del patrimoni valencià. L'exposició podrà visitar-se els caps de setmana i festius fins a gener de 2022 en el Saló de Respecte de la corporació provincial, i serà un dels grans atractius de les jornades de portes obertes amb motiu del 9 d’Octubre.

 

En estes jornades, els visitants podran descobrir la història i el patrimoni d'una institució bicentenaria que representa als 266 municipis de la província. El divendres 8 d'octubre, de 16 a 20 hores; i el dissabte i diumenge 9 i 10 d'octubre, de 10 a 14 i de 16 a 20 hores, la Diputació obri els palaus de la Batlia i els Scala amb la Senyera de Blasco Ibáñez i el Guerrer de Moixent, a més del ric patrimoni que guarden els patis dels dos palaus, la sala 9 d’Octubre, el despatx del president, l'escala imperial i el saló de plens, entre altres estades.

 

Informa Nou Horta. València

 

Modificat el Dijous, 07 Octubre 2021 08:54