Lambda convoca l’Orgull LGTB+ 2022 amb el lema “Davant l’odi: drets i Orgull”

Dimecres, 01 Juny 2022 13:15 Escrit per  Publicat en València Vist 248 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, convoca la manifestació de l’Orgull LGTB+ a la ciutat de València el dissabte 25 de juny, a les 20 hores. El lema reivindicatiu de 2022 es centra en l’augment de les agressions: Davant l’odi: drets i Orgull.

 

«En el moviment LGTB+ sabem bé que és fonamental frenar els discursos d’odi –vinguen d’on vinguen–, avançar en la conquesta de drets i, a més, defensar els ja conquerits», afirma Fran Fernández, coordinador de Lambda. Per això, animen «la ciutadania valenciana a participar i mostrar el seu recolzament a les persones LGTB+, deixant clar que som més les persones demòcrates que creiem en el respecte a la diversitat».

 

La manifestació mantindrà el recorregut de l’any passat des del punt de trobada en el Pont de l’Exposició de l’Albereda fins a la plaça de l’Ajuntament, on es llegirà el manifest de l’Orgull LGTB+ 2022. A continuació, se celebrarà la festa a la plaça de l’Ajuntament amb Liz Dust i Tracy Pop com mestres de cerimònies, i Lara Sajén com a estrella convidada. La celebració conclourà a mitjanit amb un castell disparat per Pirotecnia del Mediterráneo.

 

Després de la participació massiva de l’any passat en favor de les persones trans encara amb la por de la pandèmia sanitària, enguany s’espera que unes 70 entitats desfilen darrere de la pancarta amb el lema “Davant l’odi: drets i Orgull”, sumant-se així a les reivindicacions del col·lectiu LGTB+ valencià.

 

Com a novetat, l’Orgull d’enguany estarà representat per tres cartells. Cada uno d’ells conté la imatge d’una persona LGTB+ agredida per la seua orientació o identitat: “per bollera”, “per travelo” o “per maricó”, que va ser l’última paraula que el jove Samuel Luiz va escoltar abans de morir a conseqüència d’una pallissa en A Corunya, l’estiu passat.

 

Kiara Figueredo és una dona que va vindre de Cuba i és l’activista trans que posa el rostre “per travelo”. Eva Ferriols posa el rostre “per bollera”, professora d’institut i membre de Lambda. Adrián Mora és arquitecte i activista digital LGTB+, i posa el rostre “per maricó”. La campanya ha sigut ideada i realitzada per l’estudi de disseny i comunicació Xinxeta.

 


Activitats durant tot juny
A més, al llarg de tot el mes, Lambda presenta un programa oficial de l’Orgull ple d’activitats organitzades des del propi col·lectiu o per entitats que es sumen a les reivindicacions de l’Orgull 2022.

 

Durant tot el mes podran visitar-se les exposicions El arcoíris detrás del negro, en Sant Miquel dels Reis, i Zanele Muholi, en l’IVAM. El 15 de juny, a les 18 hores, es farà una visita guiada d’aquesta última.

 

Del 9 al 12 de juny, també en Sant Miquel del Reis, Bramant Teatre representarà l’obra La caravana de les flors, i el 18 de juny, de 10 a 13 hores, es celebrarà la Pequefesta de l’Orgull en el CCCC Centre del Carme de Cultura Contemporània per a famílies.

 

Els caps de setmana de juny es celebraran festes pre Orgull en locals de diferents zones de la ciutat, com el Carme, Russafa i SaÏdia. A més, Lambda posarà en el carrer punts arc iris per a oferir informació sobre com actuar en cas de patir una agressió, per què és important fer-se la prova del VIH i els diferents recursos on poden acudir les persones LGTB+.

 

L’1 de juliol es celebrarà la cinquena edició del Festival VIHsibles organitzat per Comité VLC. En un ambient lúdic es visibilitza la salut sexual i el VIH des d’una perspectiva preventiva, inclusiva i transformadora, amb artistes de tot l’estat espanyol.

 

El programa oficial d’activitats de l’Orgull 2022 concluirà el 2 de juliol amb la presentació del llibre Las degeneradas trans acaban con la familia i una performance de Graham Bell Tornado.

 

L’Orgull LGTB+ de València està organitzat per Lambda amb la col·laboració de l’Ajuntament de València i de moltes persones voluntàries que ho fan possible any rere any.

 

PROGRAMA COMPLET
Al llarg de tot el mes, hi haurà, dins del programa oficial de l’Orgull, diferents activitats organitzades des de Lambda o per altres entitats que es sumen a les reivindicacions de l’Orgull 2022:

 

• Durant tot el mes podrà visitar-se la exposició El arcoíris detrás del negro, en San Miquel dels Reis, una col·lecció de gravats sobre el desig homosexual propietat de Mariano Moret, que també és el comissari de l'exposició.

• També recomanem visitar en l’IVAM l’exposició fotogràfica de Zanele Muholi, artista i activista visual que es defineix com a gènere no binari. El 15 de juny, a les 18 hores, es farà una visita guiada de la mostra més àmplia fins al moment sobre el seu treball.

• Del 9 al 12 de juny Bramant Teatre representarà l’obra La caravana de les flors en Sant Miquel dels Reis.

• El 16 de juny, tindrà lloc una edició de Mostra la Ploma en House of Varietats, amb el cicle “Cine Orgull” enfocat en la història de l’orgull a nivell internacional i el debat posterior.

• El 18 de juny, de 10 a 13 hores, es celebrarà la Pequefesta de l’Orgull en el CCCC Centre del Carme de Cultura Contemporània, perquè les famílies diverses també són part de l’Orgull.

• El 21 de juny, a les 20 hores, el cicle de conferències del Muvim, Colors al cercle, destinarà la seua sessió a l’"Especial LGTB-fòbia amb Lambda"

• El 22 de juny es farà la presentació de l’últim llibre de Gracia Trujillo, El feminismo queer es para todo el mundo. Lloc i hora per determinar

• Els caps de setmana de juny se celebraran festes pre Orgull en locals de diferents zones de la ciutat, com el Carme, Russafa i Saïdia.

• A més, posarem en el carrer punts arc iris per a oferir informació sobre com actuar en cas de patir una agressió, els recursos on es pot acudir les persones LGTB+, i els serveis que oferim des de Lambda i des d’Orienta, l’Oficina LGTBI de la Generalitat Valenciana.

• Per descomptat, la manifestació i la festa del dissabte 25 de juny. En la festa comptarem amb Liz Dust i Tracy Pop com a mestres de cerimònia, i Lara Sajén com a estrella convidada. La celebració conclourà a mitjanit amb un castell disparat per Pirotecnia del Mediterráneo.

• L’1 de juliol es celebrarà la cinquena edició del Festival VIHsibles organitzat per Comité VLC. En un ambient lúdic es visibilitza la salut sexual i el VIH des d’una perspectiva preventiva, inclusiva i transformadora, amb artistes de tot l’estat espanyol.

• El 2 de juliol tindrà lloc la presentació del llibre Las degeneradas trans acaban con la familia i una performance de Graham Bell Tornado.