InicioVALENCIANOZona Pyme ValMenors i xarxes socials

Menors i xarxes socials

El primer a considerar és una enorme obvietat: en el moment que compartim una imatge o informació hem de ser conscients que perdem el control sobre ella. Davant el dubte sobre si ens penedirem de pujar una imatge o informació, millor no fer-ho.

 

En el cas dels menors, a més tenen una limitada capacitat d’obrar jurídicament parlant. En estar sota pàtria potestat, aqueixa capacitat d’obrar l’exerciran en el seu nom els seus pares o tutors legals, els qui decidiran per ells. En el supòsit de les imatges en les xarxes socials, ens hem de regir per la EL 21/1982, de 5 de maig, sobre protecció civil del dret a l’honor, a la intimitat personal i a la pròpia imatge.

 

La primera premissa és clara: disposar de la imatge d’una altra persona requereix autorització. En el cas dels menors, es requereix el consentiment dels titulars de la pàtria potestat; encara que serà necessari el consentiment del menor quan aquest gaudi de maduresa suficient i tinga almenys catorze anys, tal com disposa el Reial decret 1720/2007, de 21 de desembre, que aprova el Reglament de desenvolupament de la LOPD, podent requerir a més l’assistència dels titulars de la pàtria potestat o tutela.

 

Els problemes creixen quan els titulars de la pàtria potestat estan separats o divorciats, i no estan els dos d’acord en l’ús de la imatge dels fills comuns en les xarxes socials. El Tribunal Suprem, en Sentència de 30 de juny de 2015, va declarar il·legal la pujada a xarxes socials de la fotografia d’un menor en absència del consentiment dels progenitors, per ser contrària a l’ordre públic.

 

En cas de discrepàncies entre els progenitors, hem de plantejar un incident de pàtria potestat, de l’article 156 del Codi civil, en el qual davant la falta d’acord, amb audiència del Ministeri Fiscal decideix el Jutge en interès del menor.

 

Si no es planteja el cas com una autorització a priori, sinó com una reacció enfront d’un ús indegut de la imatge del menor, sol·licitarem al Jutjat la retirada de les imatges, i fins i tot, una indemnització pels danys que puguem acreditar que hagen patit els menors.

 

 

Manuel Sarrión

PRO IURIS Abogados y Mediadores

Abogado, Mediador y Compliance Officer

Miembro Grupo ACE

manuel@proiuris.es

RELATED ARTICLES

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

- Advertisment -

ultimas noticias

comercio

comercio

Recent Comments